szerző:
hvg.hu

A magyar történelemről vitatkoztak össze a megjelentek Donáth György két világháború közti antiszemita politikus IX. kerületbe tervezett szobrának avatásán. A vitázók végül összeakaszkodtak, rendőrsorfallal kellett őket szétválasztani, Gulyás Gergely Fidesz-alelnök azt ígérte, azért a szobrot később fel fogják avatni. Videó.

"Ennyi mindig lesz, akivel nincs konszenzus" - így kommentálta Boross Péter volt MDF-es miniszterelnök azt, hogy Donáth György volt antiszemita politikus szobrának avatását ellentüntetők akadályozták meg. Boross azt mondta, szerinte "teljesen feddhetetlen" Donáth, aki a két világháború között kormánypárti országgyűlési képviselőként lelkesen támogatta a zsidótörvényeket, fajvédő és antiszemita nézeteket vallott, és többször felszólalt a német-sváb kisebbséggel szemben is. Donáthot a második világháborút követően a Magyar Közösség elleni hírhedt koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték.

A szerda délutánra tervezett szoboravatáson számos antifasiszta ellentüntető jelent meg, akik előbb a történelemről vitatkoztak össze a Donáth-szimpatizánsokkal, majd papírokat tűztek a még lefátyolozott szoborra, a tülekedésnek-dulakodásnak pedig végül a rendőrök vetettek véget azzal, hoyg sorfalat álltak a két oldal közé.

Gulyás Gergely, a Fidesz és az Országgyűlés alelnöke, akinek a szobrot fel kellett volna avatnia azt mondta, nincs okuk lemondani a szoboravatásról, de az más kérdés, hogy ezt mikor fogják megtenni. Donáth Györgyöt Nagy Imréhez hasonlította abból a szempontból, hogy mindkettejük életútja ellentmondásos, de végül mindketten mártírokká váltak. Gulyás szerint Donáthnak "voltak ugyan mind a zsidósággal, mind a svábokkal kapcsolatban olyan nyilatkozatai, amelyek elfogadhatatlanok", de ennek ellenére hősnek nevezte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!