szerző:
hvg.hu

Nem volt pénz a kemencék és a hűtők működtetésére, így az elkészült kenyértésztát, valamint a lefejt tejet is ki kellett dobnia a tanoncoknak, miután a Klik nem engedte, hogy az iskolák ezeket maguk értékesítsék.

Bár a szakképzésben részt vevő tanintézmények eddig termékeket állítottak elő, amelyeket eladhattak és ebből bevételük is volt, a Klik megalakulása óta erre nincs lehetőség – írja a Népszabadság.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ ugyanis elvette a számlatömböket az iskoláktól arra hivatkozva, hogy nincs gazdasági önállóságuk, és ezért nem árulhatnak semmit.

A Klik arra utasította az iskolákat, hogy az így eladhatatlan késztermékeket semmisítsék meg: a péktanulók például nem süthették ki az elkészített kenyeret, mert a kemencék üzemeltetése sok pénzbe kerül, inkább dobják ki a tésztát. Ugyanígy egy tejgazdaságban az elromlott hűtő megjavítására nem volt pénz, ehelyett inkább a már lefejt tej kiöntését javasolták az intézménynek.

A lap szerint miután kiderült, hogy a boltokból így hiányoznak a tanoncok termékei, visszaadták a számlatömböket, de a befolyt összegeket a Kliknek kellett leadni, így az iskolákban nem maradt pénz a termelési eszközök, például a vetőmagok megvásárlására. Végül a bevétel felét a szakiskolákban hagyták a szükséges költségekre, a traktorok, különböző járművek megtankolására pedig üzemanyagkártyát adtak az iskoláknak, amelyeken azonban gyakran nem volt pénz.

A Népszabadság szerint azokban a szakiskolákban, amelyeket a Földművelésügyi vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium már átvett, jobb a helyzet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!