szerző:
hvg.hu

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nem a közelmúltban - a képkölcsönzési botrány második körében -, hanem már 2014 októberében - amikor az ügyről először számolt be a VS.hu - figyelmeztetést kapott Balog Zoltántól, amiért a miniszter tudta nélkül adott kölcsön drága festményeket a több áttétellel Habony Árpádhoz köthető BrandLab nevű cégnek. Igaz, a figyelmeztetésről a múzeum - legalábbis állítása szerint - idén februárban még nem tudott.

Már 2014 októberében írásbeli figyelmeztetést kapott Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója Balog Zoltán emberi erőforrás-minisztertől a múzeumban őrzött képek kölcsönadásáért - derül ki Rétvári Bence Emmi-államtitkár Kunhalmi Ágnes MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Kunhalmi arra volt kíváncsi, hogy ki a valódi felelős a képek kölcsönadásáért. Rétvári erre közölte, hogy az ügyben folytatott vizsgálat mulasztást tárt fel, miszerint a kölcsönzéshez előzetesen nem kérték meg a kultúráért felelős miniszter törvény szerint kötelező engedélyét a kölcsönadáshoz, ezért az Emmi még 2014 októberében írásbeli figyelmeztetésben részesítette Baán Lászlót.

Rétvári válaszában a 2013-ban, a kölcsönzés előtt módosított 1997-es múzeumi törvényre hivatkozott, a múzeum vezetése viszont idén februárban az ATV-nek azt írta, hogy a muzeális javak kölcsönzését szabályozó 29/2014. Emmi-rendelet csak a 2013 végi kölcsönadást követően született meg, így a konkrét ügyben nem merülhetett fel az alkalmazása.

Rétvári közlése szerint viszont Baán már 2014 októberében, vagyis a VS.hu-nak az üggyel kapcsolatos első cikkét követően figyelmeztetésben részesült egy törvény alapján, így külön érdekes, hogy a Baán által irányított múzeum erről miért nem tudott.

Az Emmi államtitkára egyébként arra is kitért, hogy azóta Baán áttekintette a múzeum vonatkozó eljárásrendjét, s az abban lévő hiányosságokat kiküszöbölték, a 2014-es Emmi-rendelet óta "kulturális javak újabb tartós kihelyezésére pedig nem került sor, s ilyet az intézmény továbbra sem tervez... Az Emmi ezzel a maga részéről lezártnak tekinti a 2 éve lezárt szerződés ügyét" - írta Rétvári.

A Szépművészeti Múzeum egyébként éppen szerdán közölte, hogy ingyen is kiadja a múzeum termeinek bérbeadásáról szóló közérdekű adatokat, miután nemrég kiderült, hogy Habony Árpád 2007-ben esküvőjéhez ingyen kapta meg a Szépművészeti termeit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!