szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem módosítják az alaptörvényt a terrorveszélyre hivatkozva – többek között ez is téma volt Bakondi György, miniszterelnöki főtanácsadó szombati sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették, hogy a honvédség már előkészült, hogy a román határra is felépítsék a műszaki határzárat.

Lekerült a napirendről a terrorveszélyhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás, a kormány ilyen indokkal tehát nem vezethet be egyelőre különleges jogrendet – ezt Vargha Tamás, a honvédelmi tárca miniszterhelyettese jelentette be szombaton, Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó sajtótájékoztatóján. Vargha elmondása szerint az ötpárti egyeztetéseken az ellenzék más irányba terelte a vitát, erről a kérdésről tehát egyelőre nem dönt a kormány.

A tervezett módosításához ugyanis kétharmados parlamenti támogatás kell, ez pedig egyelőre nincs meg, mivel a kormány javaslatát egyik ellenzéki párt és a független képviselők sem támogatja.

“Nekem úgy tűnik, már a szándék sincs meg a bevezetésre” – ezt egy fideszes politikus mondta a hvg.hu-nak korábban a terrorveszélyhelyzetet lehetővé tevő alkotmánymódosításról. Más kormánypárti és ellenzéki politikusokkal történt beszélgetések is azt erősítették meg, hogy az alkotmánymódosítás ötletének bedobása inkább csak kommunikációs trükk a Fidesz részérőll, mintsem valós szándék.

Az nyilvánvaló, hogy miért nem támogatja az ellenzék az alkotmánymódosítás tervezetét, hiszen:

– a terrorveszély nincs kellően körülírva – az ellenzék szerint az aluldefiniáltsága miatt lényegében bármikor bevezethetné a kormány a különleges jogrendet (Kovács Zoltán ezt meg is erősítette, amikor azt mondta, hogy erre már a Keletinél kialakult tömegjelenet is elég lett volna)

– már az is problémás, hogy a kormány a parlament megkerülésével hirdetheti ezt ki

– amíg a veszélyhelyzet fennáll, a kormány korlátozhatja az internetet, a rádió- és televízióadásokat, átveheti a szerkesztőségeket és a külföldi személyekkel való kommunikációt is korlátozhatja,

– megsértheti a gyülekezési jogot,

– és mindezt a kihirdetéstől kezdve 60 napon át.

A családtámogatási tervek már tavaly is előkerültek, de az elemzések tanulsága szerint a szavazóbázist jobban összerántja az idegenektől való félelem, mint az olcsó lakáshoz jutás. Arról nem is beszélve, hogy az ellenzéket is sakk-matt helyzetbe hozná ezzel a kormány: ha támogatják a Fidesz ötletét, akkor azért veszítenek politikailag, ha nem, akkor meg azért, mert rájuk lehet sütni, hogy nem akarják megvédeni az országot.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy a honvédség már előkészült, hogy a magyar–román határra is felállítsák a műszaki határzárat. Jelenleg ugyan nem tartják szükségesnek a kerítés felépítését, de ha a járőrök nem tudják majd feltartóztatni a migránsokat, akkor gyorsan fog dönteni a kormány. Arról viszont még nem készült becslés, hogy mennyibe kerülhet a magyar–román határon felállítandó kerítés.

A kerítésépítés a hármas határ térségében kezdődne, de azt sem tudni még, hogy mennyi idő kell a kerítés telepítéséhez, az is lehetséges, hogy nem lesz szükség a teljes határszakasz lefedéséhez.