szerző:
hvg.hu

Megegyezett a rendőrséggel az ellenzéki aktivista, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál felállíthatják színpadukat, bár az állami ünnepre hivatkozva a TEK lezárja a Nemzeti Múzeum környékét. Bükiék nem akarnak balhét, nem akarják megzavarni Orbán beszédét, de egy meglepetéssel azért készülnek.

Sikerült megállapodnia március 15-ről Büki Zoltán ellenzéki aktivistának, így bár a Terrorelhárítási Központ lezárja a Nemzeti Múzeum környékét a nemzeti ünnepen, Bükiék a közelben demonstrálhatnak – adta hírül kedden a Népszabadság.

A rendőrség csak az utolsó pillanatban ült le tárgyalni Bükiékkel, miután kiderült, hogy a TEK intézkedése ellehetetleníti a múzeum környékére szervezett tüntetést, amelyet a  Demokratikus Magyarországért Civil Társaság jelentett be. Végül abban sikerült megegyezniük a feleknek, hogy Bükiék a múzeumtól távolabb, a Kálvin tér és a Kecskeméti utca találkozásánál állíthatják fel színpadukat, így szimpatizásaiknak nem kell a lezárt területen (a Múzeum körút Astoria és Baross utca közötti szakaszán) keresztül érkezniük.

Büki közölte, nem akarnak balhét, csak véleménynyilvánítási lehetőséget. Épp ezért megvárják, amíg a miniszterelnök befejezi ünnepi beszédét, és csak utána kezdik el a saját programjukat. Ugyanakkor kellemetlen meglepetéssel készülnek – mondta sokat ígérően, hozzátéve, hogy a nézők egyfajta performanszt várhatnak. Bükiék legalább néhány ezer résztvevőre számítanak, és mint mondta, saját rendezőkkel jönnek, ha kell, sorfalat is húznak a két rendezvény közé.

Büki rendezvényét első körben látszólag el akarták buktatni a hatóságok. A rendőrség ugyan nem tiltotta be a tüntetést, mert erre nem tudott ésszerű okot felhozni, de nem is vette tudomásul. Közölte: az állami rendezvényen 40-50 ezres közönség várható, nem férnek el ott még tízezren. A bíróság azonban kötelezte a rendőrséget, hogy teremtse meg az ellenzéki demonstráció feltételeit ugyanúgy, mint az állami ünnepét.

Ellenzéki vonulás tavaly március 15-én
©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!