szerző:
hvg.hu

Farkas Flórián miniszterelnök biztos azt állítja, hogy a Budakalász Gimnázium esti tagozatán érettségizett 2001-ben – a Magyar Nemzet ezt közérdekűadat-igénylés útján tudta meg. Az Oktatási Hivatal azonban az Indexnek küldött válaszában azt írta, hogy az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel a nyilvántartásban.

A sajtó évek óta találgatta, hol végzett a roma képviselő. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is állásfoglalást adott ki. Péterfalvi Attila a Romnet megkeresésére közölte korábban, hogy az országgyűlési képviselők alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül.

Farkas Flóriánnak február 22-én küldött a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylést, és arról érdeklődtek tőle, hogy alapfokú és középfokú tanulmányait hol folytatta. A politikus végül csak utóbbi árulta el, de még éppen azelőtt, hogy a lap polgári peres eljárásban kényszerítette volna ki az adatokat – olvasható a cikkben.

Orbán Viktor megbízottja a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végzett 2001-ben – állítja.

Az Index megkérdezte az Oktatási Hivatalt Farkas Flórián érettségijéről. Onnan azt válaszolták, hogy a Köznevelés Információs Rendszere részeként működik az úgynevezett „Központi érettségi bizonyítvány, tanúsítvány és törzslapkivonat nyilvántartás”, amelyben mindenki ott van, aki 1998 után érettségizett. Ebben a nyilvántartásban „az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel” – derült ki a hivatalos válaszban.

Nemrég a Magyar Nemzet tárta fel azt is, hogy Farkas Flórián félrevezette az Országgyűlést: azt állította életrajzában, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, de kiderült, hogy ez nem igaz. Az erről szóló cikk megjelenése után javította önéletrajzát, amiben már az állt, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!