szerző:
hvg.hu

Farkas Flórián miniszterelnök biztos azt állítja, hogy a Budakalász Gimnázium esti tagozatán érettségizett 2001-ben – a Magyar Nemzet ezt közérdekűadat-igénylés útján tudta meg. Az Oktatási Hivatal azonban az Indexnek küldött válaszában azt írta, hogy az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel a nyilvántartásban.

A sajtó évek óta találgatta, hol végzett a roma képviselő. Az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is állásfoglalást adott ki. Péterfalvi Attila a Romnet megkeresésére közölte korábban, hogy az országgyűlési képviselők alap- és középfokú végzettségének ténye, helye és ideje közérdekből nyilvános adatnak minősül.

Farkas Flóriánnak február 22-én küldött a Magyar Nemzet közérdekűadat-igénylést, és arról érdeklődtek tőle, hogy alapfokú és középfokú tanulmányait hol folytatta. A politikus végül csak utóbbi árulta el, de még éppen azelőtt, hogy a lap polgári peres eljárásban kényszerítette volna ki az adatokat – olvasható a cikkben.

Orbán Viktor megbízottja a Budakalász Gimnázium esti tagozatán végzett 2001-ben – állítja.

Az Index megkérdezte az Oktatási Hivatalt Farkas Flórián érettségijéről. Onnan azt válaszolták, hogy a Köznevelés Információs Rendszere részeként működik az úgynevezett „Központi érettségi bizonyítvány, tanúsítvány és törzslapkivonat nyilvántartás”, amelyben mindenki ott van, aki 1998 után érettségizett. Ebben a nyilvántartásban „az érintett érettségi bizonyítványára vonatkozó adat nem szerepel” – derült ki a hivatalos válaszban.

Nemrég a Magyar Nemzet tárta fel azt is, hogy Farkas Flórián félrevezette az Országgyűlést: azt állította életrajzában, hogy az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett, de kiderült, hogy ez nem igaz. Az erről szóló cikk megjelenése után javította önéletrajzát, amiben már az állt, hogy az ELTE Társadalomtudományi Karán végzett.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!