szerző:
hvg.hu

Mendrey László azt mondta, találtak egy törvényes megoldást a március 30-ára tervezett egyórás országos sztrájk meghirdetésére, ráadásul szó van arról, hogy egyéb szakszervezetek is csatlakozzanak a tanárokhoz.

Megtalálta a megoldást a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a sztrájkra úgy, hogy az ne ütközzön törvénybe – mondta Mendrey László, a szakszervezet elnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában csütörtökön.

Mendrey azt mondta, az ügyben jövő hét elején fognak egyeztetni a jogászaikkal, Pukli Istvánnal és a civil Közoktatási Platformmal. Hozzátette, egyelőre nem szeretne több részletet elárulni, de azt elmondta, hogy ezt a többi nem pedagógus szakszervezettel is egyeztetni fogják.

Mendrey azt is elmondta, szó van arról, hogy a Liga Szakszervezetek, illetve a közlekedési dolgozók is hajlandóak lennének arra, hogy akár sztrájkban is részt vegyenek és akár csak egy órára, de tényleg álljon le az élet. "Ezen lehet nevetni, de nehogy a mosoly esetleg később kínvigyorrá fajuljon" – tette hozzá.

Mint ismert, a március 15-i, Tanítanék mozgalom által szervezett tüntetésen Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója bejelentette, hogy ha március 23-ig Orbán Viktor és Áder János nem kér bocsánatot "az elmúlt hat esztendőben megfélemlített, megalázott emberektől", akkor március 30-án egyórás általános sztrájkot hirdetnek. Az már kiderült, hogy Orbán nem fog bocsánatot kérni, ehelyett tréfának gondolta a bejelentést.