szerző:
hvg.hu

Másfél kilométeres zöldterület létesülne 2022-ig a Nyugati pályaudvar mentén, ehhez azonban két évre bezárnák a felújításra szoruló pályaudvart is. Elvileg szerdán kerül a kormány elé az erről szóló előterjesztés.

A tervek szerint a szerdai kormányülésen terjeszti be Lázár János a VI. kerületi Podmaniczky utca mentén létesítendő Podmaniczky Park (leánykori nevén Nyugati Liget projekt) terveit.

A 25 hektáros park nagyjából 1,2 kilométeres területen, a Teréz körúttól a Dózsa György úton keresztül egészen a Hungária körútig terülne el, sétánnyal, parkkal.

A zöldövezeti sétány egy része a talajszinten, a másik része a befedett vonatsíneken futna. Úgy tudjuk, ennek kiépítéséhez két évre bezárnák és felújítanák a Nyugati pályudvart is. A tervek szerint minderre a 2017-es előkészítés után 2018-tól kerülhetne sor, a sétány pedig teljesen 2022-re készülne el.

A park látványterve
©

Lakóházak, irodaház és üzletközpont a tervek szerint nem épülne a területre, lenne viszont játszótér, sportolásra alkalmas terület, szökőkút, vendéglátó egységek és kisebb kulturális helyszínek is - mondta a tervekről a hvg.hu-nak Lukács András, az előzetes véleményezésbe is bevont Levegő Munkacsoport vezetője. A terület alapvetően zöldterület lenne, még a befedett sínek fölötti területen is ültetnének fákat, ahogyan azt a közeli Westend bevásárlóközpont teraszán is megtették. Kertészeti terve azonban még nincs a parknak.

A civil szervezet kedden adott ki egy összegzést arról, hogy a parkosítás mennyi megtérülést hozna a városlakóknak, amennyiben javítaná a közérzetüket és az egészségi állapotukat. A csoport szerint 60 milliárdból ki lehetne építeni a parkot, és úgy saccolják, hogy a környező ingatlanok értéke 3-10 százalékkal emelkedne a rehabilitáció nyomán.

A sétány összeköttetésben állna a Városligettel, illetve azon túl a Hungária körúttal is, a Mexikói útnál parkoló is létesülne.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!