szerző:
hvg.hu

M. Norbert a gyanú szerint az USA és az IMF javára kémkedett. Voltak fideszes kapcsolatai, de erre a nyomozó nem volt kíváncsi.

Félbeszakította a nyomozó M. Norbert vallomástételét, amikor a kémkedéssel gyanúsított férfi arról kezdett volan beszélni, milyen fideszes kapcsolatai voltak céghálójának – adta hírül az Átlátszó.

M. Norbertet azzal gyanúsítják, hogy az Egyesült Államok és a Nemzetközi Valutaalap részére szolgáltatott ki titkos pénzügyi információkat. A gyanú szerint cégén, az Arcade LLC-n keresztül tett szert az adatokra. Különös azonban, hogy az állítólag átadott adatok rendelkezésére álltak a másik félnek is, tehát kémkedésre nem volt szükség azok megszerzésére. Az is szokatlan, hogy az ügyet nem titkosították, holott kémügyekben ez az általános eljárás.

A férfi ügyvédje, Kertész Gusztáv az Átlátszónak elmondta, M. Norbert jelezte a rendőröknek, hogy cégének irodája mellesleg Szijjártó Péter külügyminiszter FAID nevű alapítványának a székhelye is volt, illetve ő maga is kapcsolatban állt fideszes és fidelitasos politikusokkal. A nyomozó azonban ekkor megszakította a kihallgatást azzal, hogy ez "nem tartozik az ügyhöz". Kertész szerint ezzel sérült ügyfele védelemhez való joga. Hozzátette, védencének arra sincs módja, hogy bármikor felhívhassa ügyvédjét, és négy hónapja van előzetes letartóztatásban, miközben ennek álláspontjuk szerint semmi alapja nincs.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!