szerző:
hvg.hu

Miközben a kormány a turizmus fejlesztésével indokolja a Vár hatalmas beruházásait, a felmenő turistabuszokat épp kitiltják a Várból. Az ok: az Orbán-féle Karmelita kolostor munkálatai.

Miközben a kormány a turizmus jelentőségével is indokolja a budai Vár rekonstrukcióját, május 15-től nem hajthatnak be a Várba a turistabuszok és a városnéző buszok. Az intézkedés indoklása is érdekes: nem a 18-20 tonnás turistabuszok veszélyeztetik a Vár útburkolata alatti csatornarendszert, hanem a 35-40 tonnás teherautók, amelyek az Orbán Viktor irodájának otthont adó Karmelita kolostor munkálatai miatt használják a Vár úthálózatát, írja a turizmus.com.

A budai Vár alatt számos járat, pince, kazamata található, ezek épsége miatt rendelték el még a 90-es évek elején, hogy a Várbuszok nem a nagy városi buszoknak megfelelő, hanem kisebb járművek legyenek.

A korlátozások kemények: sem a Hiltonba, sem egyéb látnivalókhoz sem lehet felmenni, még az idős vendégeknek sem. A megoldást a BKK-buszok jelentik, amelyek gyakrabban fognak járni. "A várba eddig közlekedő 320 buszt 5 vagy 10 percenként induló BKK-körjáratok váltanák ki az elképzelések szerint, ők lennének hivatottak az eddig turistabuszokkal utaztatott mintegy 15 000 turistát kiszolgálni" – írja a turizmus.com. Kérdés, hogy a megnövekedett sűrűséggel indított BKK-buszok nem fogják-e ugyanúgy terhelni az utat, mint a turistabuszok...

A döntést épp a szezon kezdetésre időzítette a kerület, amelyet a szakma barátságtalan lépésnek tekint.

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!