szerző:
hvg.hu

Hétfőn a bíróság megkapta a 250 millió forintos óvadékot, így Vizoviczki László házi őrizetbe került.

Hétfőn megszűnt a költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt Vizoviczki László előzetes letartóztatása, miután beérkezett a házi őrizet feltételéül kért 250 millió forintos óvadék.

A Fővárosi Ítélőtábla július 22-én jóváhagyta a Fővárosi Törvényszék óvadék megállapításáról szóló döntését, és azt, hogy a vádlott nyomkövető eszközzel házi őrizetbe kerülhet. Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását.

A Fővárosi Ítélőtábla héftőn azt közölte, hogy ha az óvadék egy összegben, maradéktalanul bírósági letétbe kerül, az előzetes letartóztatást meg kell szüntetni, és ez a feltétel augusztus 1-jén teljesült, ezért a Fővárosi Ítélőtábla a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetése és nyomon követő eszközzel is ellenőrzött házi őrizete iránt intézkedett.

A Fővárosi Törvényszék, amely az elsőfokú döntést hozta a házi őrizetbe helyezésről, korábban azt közölte, hogy az óvadék megállapítását a bíróság a bűncselekmény jellegére, valamint a vádlott személyi és családi körülményeire alapozva határozta meg. Eszerint a vádlott büntetlen előéletű, rendezett a családi háttere és összességében már három éve van előzetes letartóztatásban, emellett az is emellett szólt, hogy a bizonyítási eljárás is már jelentősen előrehaladt.

A törvényszék szóvivője azt is elmondta korábban, hogy a vádlott a tőle lefoglalt összegből nem fogja tudni állni az óvadék kifizetését, mivel az a pénz nincs nála, és azt, hogy miből fizeti az óvadékot, nem vizsgálják.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 augusztusában jelentette be, hogy vádat emeltek a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben, köztük a bűnszervezetben, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatti ügyben 22 vádlott ellen. Vizoviczki László ellen költségvetési csalás miatt is vádat emeltek - 33 társával együtt -, és ebben az ügyben 2014 novemberében kezdődött meg a büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. 

A Fővárosi Törvényszéken zajló, egymilliárd forint értékben elkövetett költségvetési csalás ügyében Vizoviczki László esetében tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék már döntött a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetéséről és házi őrizetbe helyezéséről, ám a Fővárosi Ítélőtábla ügyészi fellebbezés alapján úgy ítélte meg, hogy továbbra is a legszigorúbb kényszerintézkedés indokolt vele szemben.

A Fővárosi Törvényszéken tavaly hét esetben alkalmaztak óvadékot, ezek jellemzően embercsempészet, szexuális erőszak és kábítószer-kereskedelem miatt indult eljárások voltak - mondta el korábban a szóvivő. A kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőeljárásokban az eljárás alá vontak 10-20-30 millió forintos óvadékkal kerülhettek ki az előzetes letartóztatásból, de volt olyan eset is, amikor az érintett vagyoni helyzetével arányosan mindössze félmillió forintot állapítottak meg óvadékként.