szerző:
- esel -

A rezsim azért turbózta fel "terroristává" a szír menekültet, hogy összekapcsolhassa a migránsveszélyt a terrorizmussal.

Diplomacy in action - ez az amerikai külügy mottója, és vélhetően ez is marad, akkor is, ha az új elnök majd mindenhonnan kivonul, amint legyőzte az iszlamista terrort. Ez ugye még hosszú éveket is jelenthet, az amerikai diplomacy pedig addig is in action marad, ez mindig így volt és lesz, akár demokrata, akár republikánus az adminisztráció. És ez csak egyvalami abból a sok mindenből, amit Orbán Viktor nem ért a világból.

Most a még demokrata irányítású külügy szólt Budapestnek, hogy aggódnak Ahmed H. ügye miatt, egyben felkérik a magyar szerveket, folytassanak le új, korrekt vizsgálatot a kissé tág értelemben vett "terrorizmus" miatt tíz év börtönre ítélt szír férfi ügyében, civil szervezetek bevonásával. Ennyi. Nagy ügy? Nem, diplomacy as usual, az Egyesült Államok nemcsak ellenségei, de állítólagos barátai emberi jogi ténykedését is nyomon követi, és ha olyat talál, ami nem tetszik neki, szól. Nem beszól, mint Deutsch Tamás nevű kedves olvasónk vélelmezi, hanem szól.

Lehet viccesen keménykedni, hogy a Btk. nem telefon, nem szólunk bele; lehet bátran kiállni a magyar bíróságok függetlensége mellett, mint teszi a magyar külügy; lehet imperialistázni, guantánamózni, abughraibozni, mint teszi az immár menthetetlenül eszét vesztett Bayer kolléga, a tény attól még tény marad: Ahmed H. ügyében nem Amerika követett el merényletet a jogállamiság, a józan ész (és nem utolsósorban Ahmed H.) ellen, hanem Magyarország. Az a rezsim, amelyiknek azért kellett tavaly "terroristává" felturbózni a megafonba beszélő, amúgy valóban köveket dobáló szír menekültet, hogy össze lehessen kapcsolni a migránsveszélyt a terrorizmussal.

Ennek a példastatuálásnak az első - de vélhetően nem utolsó - áldozata a most nem jogerősen tíz évre ítélt Ahmed H. Akinek ítéletét egyébként Deutsch Tamás nevű kedves olvasónk a Twitteren "provokatívan puhány ítéletnek" nevezte.

Ez a megafonba beszélő, határmegnyitást követelő, kődobáló ember lenne a "terrorista", akitől akkor most rettegnünk kéne?

Új, átlátható vizsgálat indítása a minimum ebben a szégyenletes történetben. A hvg.hu helyszíni tudósítójának tűnt fel az az apróság, hogy "a perben jószerivel csak a vád tanúit hallgatták meg", miközben az ügyvéd "nem látja azokat az adatokat, amelyek alapján védence terrorcselekményben bűnös lehet." Orbán Viktor emlékezetes módon azért nevezte helyesnek az ítéletet, mert ő szólt előre: "teleplakátolták az országot: ha valaki idejön, akkor be kell tartania a törvényeket, s ha nem tartja be, akkor annak jogkövetkezménye lesz.."

Akkor most mi szólunk előre: nagyon elkapatjátok magatokat, nem lesz ennek jó vége. Ha valaki itt kormányoz, akkor be kell tartania a törvényeket: a kődobálás, a megafonba beszélés nem lehet terrorizmus, még a hatályos, stupidan megfogalmazott jogszabály szerint sem (Btk. 314.§). Korrupt, hazug, leszakadó Kazahsztán-Alsót csináltok az országunkból. Az amerikai külügy kommentjeit pedig akkor sem tudjátok levakarni magatokról, ha twittelésre pazaroljátok összes nem létező humorérzéketeket.

Jut eszünkbe: új stratégiai szövetségesünkkel, Putyinnal is kb. ilyen stílusban kommunikáltok? Na ugye. Akkor most ki a provokatívan puhány?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!