szerző:
MTI / hvg.hu

A társadalom elöregedése miatt egyre többen fogják igénybe venni az egészségügyet, ezt a szakápolókkal oldanák meg. Az egészségügyi államtitkár szerint már kevesebb orvos vándorol ki és a kórházi várólisták is csökkentek, de gondolkoznak a kötelező időpontkérés bevezetésén a járóbeteg-ellátásban.

A társadalom elöregedése nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert, és hiába lesz több forrás az egészségügyre, a demográfiai helyzetből fakadóan növekedni fog a felhasználás – mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken egy szakmai konferencián Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, bár az örömteli, hogy nőtt a születéskor várható élettartam, a demográfiai változásokból adódóan nagymértékben nő majd azoknak a száma, akik több figyelmet igényelnek az ellátás során.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy több kompetenciát kell adni a felsőfokú végzettséggel rendelkező szakápolóknak, így csökkentve az orvosi terheket.

Ónodi-Szűcs azt is elismerte, hogy kevés a szakdolgozó az ágazatban, és a képzésben részesülők száma is kevesebb, mint az OECD-átlag. Az államtitkár ehhez kapcsolódva megemlítette azt a 4,4 milliárd forintos forrást, amelyet ápolói ösztöndíjprogramként szán a kormány az emberi erőforrások fejlesztési operatív program forrásából.

Az államtitkár azt mondta, az idén már kevesebben kértek a külföldi munkavégzéshez hatósági igazolást, 2010-ben még 755-en, tavaly már csak 393-an. Azt is elmondta, hogy a rezidensi ösztöndíjrendszerben aki jelentkezett, az kap támogatást.

A béremeléssel kapcsolatban az államtitkár megjegyezte, nem hagyják "összecsúszni" az ágazati bértáblákat a megemelt minimálbér miatt, a tárca álláspontja az, hogy az eddigi értékeket fent kell tartani.

Ónodi-Szűcs szerint csökkentek a várólisták is, míg 2012-ben 70 ezer beteg várakozott ellátásra, ez a szám tavaly 35 125-re, idén novemberre 28 539-re csökkent. Hozzátette: tervek vannak arra vonatkozóan, hogy a járóbeteg-ellátásban egyfajta kötelező előjegyzést vezetne be az államtitkárság.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!