szerző:
hvg.hu

Nem a január 20-i elnöki beiktatásán találkozhat Donald Trump a magyar miniszterelnökkel – írta a Figyelő.

Az amerikai republikánus elnökjelölt novemberi győzelme után magasra szárnyaltak a magyar várakozások, a sajtóban futótűzként terjedt el, hogy Orbán Viktor meghívást kap Donald Trump január 20-i beiktatási ünnepségére és már ott találkozhat a leendő elnökkel – idézte fel a Figyelő.

De a lap szerint az 1933 óta mindig január 20-án tartott beiktatásra jellemzően az amerikai közélet hírességei, üzletemberek, volt politikusok és művészek mellett külföldiként csupán a Washingtonban akkreditált nagykövetek és házastársaik kapnak meghívást.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a Figyelőnek azt mondta, az Orbán és Trump közötti telefonbeszélgetésen szóba került, hogy a leendő elnök szívesen fogadja a miniszterelnököt, de a látogatás időpontjáról még egyeztetések lesznek.

A budapesti amerikai nagykövetség szerint eddig legalábbis az volt a gyakorlat, hogy csak a nagyköveteket hívják meg a beiktatásra, ami viszont nem garancia arra, hogy ez az idén is így lesz.

A beszámoló szerint elterjedt ugyanis a pletyka, hogy egy külföldi miniszterelnök mellett nagy lobbizás kezdődött, Jared Kushner, Trump veje és az elnöki átmenetet levezénylő csapat minden követ megmozgat, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő ott legyen a meghívottak között.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!