szerző:
hvg.hu

Eléggé megrostálta az MTI Veres püspök kritikus szentbeszédét, kihagyott belőle egy kormánykritikus részt, és azt is, amelynek Németh Szilárd-i értelemben sorosista áthallása van.

Dörgő hangú, meglehetősen kritikus szellemű szentbeszédet tartott Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke augusztus 20-án a Szent Jobb körmenethez kapcsolódó szentmisén. Az MTI a beszédének fő gondolatát emelte ki beszámolójából, a kereszténység problémáit, a hit elvesztését, a meggyengülését. Veres ostorozta a híveket, amiért Európában meggyengült a kereszténység, de a kormánynak is odavágott egyet, "egy fondorlatosan megfogalmazott, a jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…" A 444 szerint arra utalt a püspök, hogy a lombikbébiprogramban több embriót hoznak létre, mint amennyit végül beültetnek, a többieket pedig elpusztítják, ami elfogadhatatlan kell legyen egy kereszténynek.

De nem számolt be Veres másik gondolatáról sem az MTI: "ne adjuk fel, és tegyük mindennapi kötelességünket azzal a bizonyossággal, hogy valójában a nemhívők által is elfogadott, ún. Alapvető Emberi Jogok Isten törvényeinek nem vallásos megfogalmazásai. Vagyis, akik ezek érvényesüléséért küzdenek, végső soron ugyanazért fáradoznak, mint mi keresztények." (Veres beszédét a Magyar Kurir hozta le teljes egészében.) Ez a beszéd azon része, amely a keresztények kapcsolódási pontjait mutatja be. Az alapvető emberi jogok pedig kényes terep: olyan szervezetek foglalkoznak a lehető legteljesebb magyarországi érvényesülésükkel, mint a kormány által megbélyegzett, Soros György által is támogatott TASZ.