szerző:
hvg.hu

A főpolgármester régebben sokat utazott a vonalon, neki nem hiányzott a légkondicionálás, a BKV és az orosz gyártó azonban vizsgálja, miként lehetne légkondit szerelni az orosz metrókocsikba. Ehhez jelentős átalakításokra lenne szükség a karosszériában.

Rengeteg kritika érte a 3-as metró felújított szerelvényeit, amiért nem került beléjük légkondicionáló berendezés, csak nagy teljesítményű ventillátorok. Ezek a meleg levegőt kevergetik, így a nyári kánikulában nem sokat segítettek az utasok hőérzetén.

A BKV most megvizsgálta, hogy a felújított metrószerelvények statikailag alkalmasak lennének-e a klímaberendezés többletsúlyának a megtartására, de az derült ki, hogy csak jelentős átalakítások után válnának erre megfelelővé – mondta szerda délelőtti, rendkívüli sajtótájékoztatóján a főpolgármester.

Tarlós szerint a helyzet a metróvonal rekonstrukciója után jobb lesz, a korszerűbb hajtásrendszerrel felszerelt, felújított járművek hőkibocsátása csökkenni fog, ha aktiválják majd a fékezés után keletkező energiának visszatáplálását.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy a felújított szerelvényeknél tapasztalható hibák miatt továbbra is 2,5 milliárd forint kötbért követelnek az orosz gyártótól, amiből nem engednek.

A Metrovagonmas megvizsgálja az utólagos klimatizálás lehetőségét, illetve hogy jogilag lehet-e a kötbért szolgáltatás vásárlásával kiváltani – mondta a főpolgármester.

Tarlós István hangsúlyozta, ő is szeretne klímát a szerelvényekbe – bár korábbi interjúnkban még azzal viccelődött, hogy ilyen alapon büfékocsit is lehetne követelni beléjük. Azt is hozzátette ugyanakkor, fiatal korában sokat utazott a 3-as metróval, és neki sosem hiányzott belőle a légkondi.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!