szerző:
hvg.hu

Öt ismert ember – Veiszer Alinda műsorvezető, Beer Miklós váci püspök, Hajós András zenész-tévés, Gundel Takács Gábor tévés és Gégény István, a Szemlélek blog elindítója – kezdett petíciót, amelyhez azok csatlakozását várják, akik megvédenék az emberséges társadalom határait.

A kezdeményezői le nem írják, de nyilvánvaló, hogy petíciójuk az Őcsényben történtekhez kapcsolódik. Úgy fogalmaztak: "Az elmúlt napokban drámai képet kaphattunk arról, hogy az idegenellenesség, a félreértések és indulatok elhatalmasodása hová vezet: olyan társadalommá lettünk, amelyben az előbbi értékeket bármikor felválthatja az ismeretlentől való félelemből fakadó agresszió, ahol a vitás helyzeteket bicskával, téglával oldják meg az egyébként békés állampolgárok."

A Tolna megyei községben néhány legálisan az országban tartózkodó menekült töltött volna pár napot üdülés gyanánt a helyi panzióban. A helybeliek azonban az erről szóló falugyűlésen nem voltak hajlandók meghallgatni az üdülést szervező Migration Aid képviselőjét, a panzióst megfenyegették, később pedig kiszúrták az autójának kerekeit is. Az ügyben később a miniszterelnök is megszólalt, szerinte nagyon helyes, hogy az őcsényi lakosok határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket. Mindezek nyomán lemondott a település polgármestere.

Veiszer, Beer, Hajós, Gundel Takács és Gégény ezzel szemben olyan országban akarnak élni, ahol a nézeteltéréseket a párbeszéd, a jog és a felebaráti szeretet szellemében igyekeznek megoldani.

A kezdeményezők szerint:

"Ijesztő látni, ahogy normális életet élő polgárok félinformációk, számukra ismeretlen tények és meg nem ismert emberek kapcsán egymás ellen fordulnak, a jó szándékra halállal fenyegetéssel válaszolnak."

Nem vitatják el az ország védelmének fontosságát, de valami másra is felhívják a figyelmet:

Mindannyiunk közös érdeke, hogy megvédjük hazánkat, hogy a határainkat ellenőrizzük, hogy tudjuk, kik jönnek hozzánk, kikkel osztjuk meg az életünket. Ugyanígy közös érdekünk, hogy megvédjük az emberséges társadalom határait. Az elmúlt napokban ezt az intézményt érte olyan támadás, amely ellenreakció nélkül önpusztító folyamatok sorát eredményezheti."

Olyan aláírókat várnak, akik – hozzájuk hasonlóan – ellentmondanak az emberséges társadalom lerombolását célzó törekvéseknek.

"Aki a továbbiakban aláírja ezt a petíciót, velünk együtt elkötelezi magát, hogy saját környezetében megkeresi, kialakítja azokat a fórumokat és eszközöket, amelyek segítségével közösen megoldást találhatunk a nemzetünket érintő súlyos kihívásokra. Ez munkával jár, de nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha nem akarjuk, hogy megsokasodjanak a hasonló esetek."

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Tamás Gáspár Miklós Itthon

TGM: Semmi kivetnivaló

Milyen ember az, aki ilyeneket mond? Bármennyire bizonyosan tudom, hogy ez nem célirányos, bármennyire ellentmond a magyar nép mindennél fontosabb morális érdekeinek, s annak, ami ennél ezerszer kevésbé fontos: az ízlésemnek – mégis el kell mondanom.