szerző:
hvg.hu

Bemutatta új projektjét az Index volt főszerkesztője: előfizetéses online napilap lesz a Politis.

Magyarország első tisztán előfizetéses online napilapjának elindítását jelentette be vasárnap este Dudás Gergely, az Index volt főszerkesztője, aki szerda óta egyre titokzatosabb posztokban harangozta be újonnan induló projektjét, amelynek azonban eddig csak a nevét: Politis árulta el.

A Politis Dudás vasárnapi ismertetője szerint 2018 tavaszán 30 fős stábbal indulna el, de csak akkor, ha sikerül összeszedni minimum 30 ezer előfizetőt. Az előfizetés díja 10ezer forint egy évre, a volt Index-főszerkesztő így 300 millió forint összegyűjtésének látott neki. Ha nem gyűlnek össze ennyien, Dudás szerint mindenki visszakapja, amit befizetett.

©

Az alapító-főszerkesztő nem kevesebbet ígért, mint, hogy a lap a legjobb magyar újságírókkal indulna el, naponta sok exkluzív anyaggal, elemzésekkel, interjúkkal, oknyomozó cikkekkel és "valóban fontos hírekkel".

A politis.hu szintén vasárnap estétől működő oldalán azt is leírják, hogy szerintük mik ezek:

Nem innen derül majd ki, mit mondott Pumped Gabo, és mit visel éppen Vajna Tímea, másutt kell keresni a sporthíreket, az időjárást vagy a lottószámokat. Nincs tévé- vagy moziajánló, nem foglalkozunk azzal, hogy melyik harmadrangú úton van baleset vagy torlódás, de még azzal sem, melyik a város legjobb étterme. Minderre ma tucatnyi újság, blog, közösségi platform és egy sor telefonos applikáció bármikor választ ad – ráadásul gyakran jobbat, mint amire a magyar média képes, ami ugyanakkor elképesztő mennyiségű időt és energiát pazarol a felesleges tartalmakra. A magyar online média ma jellemzően mindent akar: szórakoztatni, életmódtanácsokat adni, trendeket diktálni és már szinte mellékesen közügyekkel foglalkozni , amire már egyre kevesebb energia jut. A Politis csak közéleti kérdésekre fókuszál, abban viszont a legtöbbet és a legjobb minőséget adja majd.

 - írják.

Az alapító ígérete szerint minden olyan megyében, ahol lesz 3000 előfizető, saját helyi tudósítót is fenntartanak majd.

A közösségi finanszírozást gyűjtő Indiegogo portálon a bejelentéssel egyidőben elindult az előfizetők toborzása is. Frissítés: Hétfőn délelőtt 222 előfizetője volt a lapnak, amivel a megcélzott büdzsé 1 %-a jött össze.