szerző:
hvg.hu

A külügy európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt is állította a Times of Maltának adott interjúban, hogy Magyarország tavaly titokban 1300 menekültet fogadott be.

Altusznál erre azzal kapcsolatban kérdeztek rá, hogy Orbán Viktor a vele készült, a német Bildben hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy az unióba törekvőket nem menekülteknek, hanem muszlim inváziós erőknek tekinti, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A helyettes államtitkár szerint a miniszterelnök azért használta a "megszállók" kifejezést – ami a nyugati füleknek talán túl erősnek hat, de Magyarországon bevett fordulat –, hogy jelezze: az ország vezetése nem akarja, hogy a bevándorlókból olyan "párhuzamos társadalmak" alakuljanak ki, mint Franciaországban a korábbi gyarmatokról érkezettekből vagy Németországban a törökből. Épp ezért nem is követi a példájukat.

Azt egyenesen ostobaságnak nevezte Altusz Kristóf, hogy Magyarország – a Budapest és Brüsszel között egyre inkább érezhető feszültség miatt – kilépne az Európai Unióból. Hangsúlyozta: a tagság támogatottsága 72 százalékos, és számos lehetőséget biztosít Magyarország számára.

Amikor az interjú készítője felvetette, hogy a lehetőségek kötelezettségekkel is járnak, s Magyarország mégis megtámadta a kvótarendszer előírásának teljesítését, nem fogadott be közel 1300 bevándorlót, Altusz jelezte: különbséget kell tenni migránsok és menekültek között.

"Ha valaki menedéket akar kérni Magyarországon, várjuk. De ne keverjük a definíciókat. A gazdasági bevándorlók nem menekültek" – jelentette ki.

Azt állította továbbá, hogy csak tavaly Magyarország nagyjából 1300 menekültet fogadott be, de titokban. Az ilyen eseteket – magyarázta – azért nem hozzák nyilvánosságra, mert veszélybe sodorhatnák az érintetteket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!