szerző:
MTI

További létszámleépítést a felsőoktatás már nem tud elviselni, és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) kiemelten fontosnak tartja, hogy érdemi tárgyalások kezdődjenek a jövő évi költségvetésről, a közszféra ötéves bérelmaradásának rendezéséről - közölte a szakszervezetének elnöke a szervezet csütörtöki küldöttgyűlése után.

2012-ben a felsőoktatási intézmények finanszírozása ismét csökkent, egyes intézményekben oktatói-kutatói és nem oktatói munkakörökben csoportos létszámcsökkentés is volt, ezáltal feladataik jelentősen megnövekedtek. További létszámleépítést a felsőoktatás már nem tud elviselni - szögezte le, hozzátéve: szolidárisak az elbocsátottakkal.

Kiemelte: a felsőoktatás minőségi színvonalának megtartása emberfeletti energiát követel az egyre méltatlanabb körülmények között tovább dolgozó oktatóktól, kutatóktól és az oktatást közvetlenül segítő közalkalmazottaktól.

Az állásfoglalást jegyző elnök kitér arra is, hogy az elmúlt évben folytatódott a már négy éve tartó reálbércsökkenés a közszféra minden területén. A közalkalmazotti bértarifák 2008 óta nem változtak, és 2010-ben véglegesen megszűnt a 13. havi illetmény. A bértábla változatlansága nem csupán jelentős reálbércsökkenést okoz, hanem azt az elfogadhatatlan helyzetet hozta, hogy a 140 besorolási garantált illetménykategóriának majdnem a fele minimálbér vagy garantált bérminimum.

©

Mint írta, továbbra is a leghatározottabban igénylik a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács összehívását az államilag finanszírozott hallgatói létszám, a jelentkezők szakcsoportok, valamint intézmények közötti elosztása, illetőleg a felsőoktatási fejlesztési pólusok kialakítása ügyében.

Az FDSZ kiemelten fontosnak tartja, hogy a közszolgálati érdekegyeztető fórumokon mihamarabb kezdődjenek érdemi tárgyalások a 2013-as költségvetésről, ennek keretében a közszféra ötéves bérelmaradásának rendezéséről - írta, hozzátéve: követelik, hogy az összes érintett részvételével kezdődjenek érdemi szakmai konzultációk a magyar közoktatási, szakoktatási és felsőoktatási rendszer átfogó rendezését biztosító további jogszabályokról és a megfelelő szintű szükséges állami támogatásáról.