szerző:
hvg.hu

Ingyen semmi nincs, de azok a mikro-és kisvállalkozások, akik igénylik a ROP támogatást és az ezzel járó adókedvezményt, képzési költségeiket akár nullára is csökkenthetik. Melyek a tandíjmentesség feltételei?

A régióspecifikus szakképzési és szakmai továbbképzési program keretében konkrét képzési programokat tartalmazó képzési lista kínálatából választhatnak az érdeklődők, és adhatják be jelentkezésüket képzési költségeik megtérítésére a Váti Kht.-hoz. A Váti Kht. vállalkozásoknak tandíj 60 százalékát megtéríti, miután a hallgató sikeresen levizsgázott. A szakképzési hozzájárulás 33 százalékát eddig is saját munkavállalók képzésére lehetett fordítani, de ezt 60 százalékra emelték mikro és kisvállalkozások esetében.

Tegyük fel, hogy a munkáltató nem vesz fel külsős szakembert a munkavédelmi feladatok ellátására, hanem cégen belül bíz meg egy alkalmazottat e feladatkör ellátásával. A munkavédelmi technikus tanfolyam teljes tandíja vizsgadíjjal együtt 160 ezer forint. Ebből a ROP támogatás 96 ezer, a munkáltatót terhelő önrész 64 ezer forint.

Íme egy optimális eset - amikor 0 forintba kerül a képzés:

Ha a munkáltató fejenként átlagosan legalább a jövőre érvényes minimum járulékalap, azaz 131 ezer forint után fizeti a járulékokat, akkor ennek 1,5 százaléka egy évre összesen 23.580 forint. Ennek 60 százalékát, 14.148 forintot  pedig a dolgozók képzésére fordíthat. Ha mondjuk öten dolgoznak a mikrovállalkozásnál, akkor már összesen 70.740 forintot költhet erre a célra, ami pont elég az egyikük képzésére.

Közép és nagy vállalatoknál ugyan csak 33 százalék a képzésre felhasználható részarány, de a több dolgozó miatt a bértömeg is nagyobb. A középvállalkozás legalább 50 főt foglalkoztat, tehát az 50 főre 707.400 forint a képzésekre felhasználható összeg. Az már csak bónusz ehhez, hogy így a munkavédelmi szakember megbízási díját a továbbiakban megspórolja a cég. Ez a kombinált módszer persze nem csak a munkavédelmi tanfolyamhoz, hanem a ROP képzési listán található bármely tanfolyamhoz felhasználható.

Kling Péter
www.nefeledd.info

 

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Tíz dolog, amivel spórolhat cégének

Mivel mennyit spórolhat egy cég? Milyen végzetes hibákat követhet el a költséghatékony cégvezető, és hogyan kerülheti el ezeket? A hvg.hu cégtanácsadókat, könyvelőt és az adószakértőt kérdezett.

hvg.hu Vállalkozás

Mennyit spórolhatunk az útnyilvántartó programmal?

Céges autók útnyilvántartásával havonta akár több tízezer forintnyi cégautó-adó is megspórolható. Papír alapú útnyilvántartást készíteni akár órákig is tarthat, internetes szoftverekből pedig túlkínálat van a piacon. Mégis melyik programot válasszuk? A hvg.hu útnyilvántartó-szoftver tesztjében használhatóságot, APEH-kompatibilitást és hozzáférhetőséget vizsgált.