Bár a vezetékes víz az egész országban iható, a fertőtlenítésére használt klór mellékíze és a vízminőség-romlástól való félelmek miatt nemcsak az ásványvíz-fogyasztás nőtt jelentősen, de egyre többen vásárolnak otthonukba víztisztítót. Mennyit javítanak a víz minőségén e berendezések? Milyen veszélyei lehetnek az ezekkel kezelt víz fogyasztásának? A hvg.hu felkérésére az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) nyolc különböző típusú víztisztító- berendezéssel kezelt vizet vizsgált és hasonlított össze az ugyanabban a háztartásban folyó csapvízzel. Tapasztalatok, tanulságok és forgalmazói reakciók.

A Lux Hungária Kft. véleménye
A Lux Hungária Kft. vitatja a cikkben az általa forgalmazott víztisztító készülék kapcsán megjelent tényállításokat és megállapításokat, mivel tesztünk során olyan berendezéssel történtek a vizsgálatok, amely nem esett át a Lux Hungária Kft. által előírt szükséges karbantartáson és szűrőcserén. Ennek megfelelően a tesztben szereplő Lux készülék nem az előírásoknak megfelelően volt karbantartva, a vizsgálat során nyert adatokból tehát helytálló következtetést levonni a forgalmazó álláspontja szerint nem lehet.

A tisztított  vizet használom főzéshez, a kávém és a teám készítéséhez, valamint a gyerekek is ezt viszik iskolába. Sőt még a kutyáinknak is ezt adom, akik láthatóan többet isznak ebből, mint a csapvízből – hangsúlyozta az eSpring (Amway) víztisztító berendezést maga is forgalmazó tulajdonos.

Egy másik családban a nagyszülők, az újszülött unoka egészségét óvva, vásároltak Lux márkájú berendezést, gondolván az kiszűri a csapvízből a klórt, a különféle hormonokat és nem utolsósorban a káros vegyületeket is. 

Olyan is akadt, aki orvosilag előírt diétája miatt vett meg egy harmadik típusú, Nikken PiMag víztisztító berendezést, arra számítva, ebből gond  nélkül ihat bármennyit. A víztisztító berendezések használatától a vásárlók  általában lágyabb, klórmentes, vasban és szerves anyagokban szegény ivóvizet remélnek.

Ammónium (sárga és zöld színű folyadék) és nitrit (rózsaszínű folyadék) kimutatása a vízmintában
© Stiller Ákos
A víztisztító vizsgálat háttere
Az OKI a vizsgálatot nyolc különböző helyszínen végezte. Minden készülékből – volt, ahol közvetlenül szűrőcsere után – vett mintát, és összehasonlította az adott háztartásban használt csapvízből vett mintával. A helyszíneken levett mintákat még aznap laboratóriumi körülmények között megvizsgálta és az ebből nyert adatokról tájékoztatta a hvg.hu-t. Az adatok tájékoztató jellegűek, és kizárólag az adott berendezéssel, adott háztartásban és körülmények között előállított vízre vonatkoznak. A vizsgálat a mintákban található baktériumokra, szerves vegyületekre, a vízkeménységre és a klór értékére irányult. Azt viszont nem ellenőrizte, hogy milyen mennyiségben találhatóak gyógyszermaradványok, hormonok, illetve arzén a tisztított vízben. Fontos azt is kiemelni, hogy a készülékek engedélye vezetékes ivóvíz utókezelésére vonatkozik, egyedi kútvizek kezelésére nem. A vizsgálat részletes eredményeit márka szerint megtekinthetik galériáinkban.

Szerettünk volna megbizonyosodni arról, hogy a tisztított víznek tulajdonított fenti tulajdonságok mennyire megalapozottak a gyakorlatban, ezért felkértük az Országos Közegészségügyi Intézetet, vizsgáljon meg néhány forgalomban lévő készüléket működés közben.

Víztisztító teszt

Az  OKI örömmel fogadta a hvg.hu megkeresését, mert, mint lapunkkal tudatták, az engedélyezett víztisztítókat csak forgalomba hozataluk előtt állt módjukban tesztelni.

A szakvéleményezés során elvégzett ellenőrző laboratóriumi vizsgálatok – állítják az OKI munkatársai – pedig  rövid ideig tartanak, így nem lehet ellenőrizni, hogy több hónapos használat után mi változik.

Adatok a Bouquet Everpure készülékről

A vizsgálat nyolc különböző típusú – három fordított ozmózis elvén működő (a TGI visszasózó patronnal, a RO anélkül, a LUX by-pass alkalmazásával működik), két darab kancsós (Kenwood, Brita), valamint három aktívszénszűrővel működő (Nikken Pi Mag, eSpring, Everpure) - készüléket hasonlított össze.

A nyolc bevizsgált készülékből a vizsgálat hétben talált jelentős számú baktériumot, ami  a gyakorlatban azt jelenti, hogy a telepszám  a  – OKI gyakorlatában alkalmazott - kifogásoltsági határértéket (500/ml)  meghaladta, vagyis egészségügyi szempontból nem elfogadható – mondta a hvg.hu-nak Borsányi Mátyás, az OKI vizsgálatát vezető munkatárs. Az egyik vízmintában ráadásul a természetes vizekben gyakori Pseudomonasok is kimutathatók voltak; ezek az intézet magyarázata szerint jelentős nyálkaanyagot képezve tápanyagokká válhatnak további baktériumok számára, ezért jelenlétük az ivóvízben nem ajánlott.

Kenwood adatokért kattintson!

A mintákban található baktériumokkal kapcsolatban megkeresett forgalmazók többségétől nem érkezett érdemi  válasz. A Nikken PiMag  – a hvg.hu kérdésére reagálva – elmondta: termékét forgalomba hozatal előtt alapos vizsgálatnak vetette alá, és úgy találta, hogy az azzal tisztított víz az emberi szervezetre nem ártalmas. Szerintük a használat és a tesztelés körülményei az eladott termékek esetén nem ellenőrizhetők.  Az eSpring berendezést forgalmazó Amway szintén egy korábbi, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által még a forgalomba hozatal előtt kiadott engedélyre hivatkozott.

A mostani szakvéleményezés azonban – mint az Sebestyén Ágnes, a vizsgálatot végző OKI biomérnöke hangsúlyozta – nem a termék engedélyét és az akkori eredményeket "kérdőjelezi meg".  Szerintük az akkori  vizsgálat – a használati útmutató leírásait szem előtt tartva – egy teljesen új berendezés tesztelésére irányult, a mostani pedig egy már használatban lévőt ellenőrzött, adott körülmények között.


Brita Classic - kattintson!

Azokat a berendezéseket, amelyeknek van engedélyük, vizsgálta már  az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági Osztálya, és szakvéleményt is adott róluk. Ezeknél a berendezéseknél tehát már ellenőrizték a vízzel érintkező anyagok minőségét, és vizsgálták, hogy a rövid vizsgálati periódus alatt a kezelt vízzel történik-e olyan minőségi változás, ami egészségkockázattal jár. Engedéllyel nem bíró kisberendezéseknél előfordulhat, hogy nem tartalmaznak baktériumok elleni védelmet, vagy az egészségre más okból kockázatos anyag van bennük.

A víztisztító használata

A baktériumok elszaporodása, az íz- és szaganyagok megjelenése, illetve a vízminőségromlás kockázata az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) tájékoztatása szerint csökkenthető a rendeltetésszerű üzemeltetéssel, a karbantartásra vonatkozó előírások betartásával. A mintavétel során arra is fény derült, nem mindegyik készülék tulajdonosa tartja be precízen a géphasználatához szükséges előírásokat. A Lux készülékben például 1 éve és 3 hónapja nem cseréltek szűrőt, holott a használati útmutatóban legfeljebb egy évig lehet várni ezzel. De, mint az OKI és a hvg.hu közös vizsgálatából kiderült, a használati útmutató betartása sem elegendő óvintézkedés minden esetben. A Brita Classic és a Nikken PiMag víztisztítónál ugyani közvetlenül szűrőcsere után vizsgálták a vizet. Ahogy a készülékek OTH-engedélye sem garancia arra, hogy használat közben nem szaporodnak el a baktériumok.

Előírt határértékek
A telepszám, vagyis a kimutatott baktériumok száma 22 Celsius fokon legfeljebb  500 lehet milliliterenként; ez a gyakorlatban használt kifogásoltsági határ
Pseudomones (biofilm baktérium, ami lehetséges kórokozóra utal); határértéke: 0 telepszám/100 milliliter
pH - érték: 6,5<pH<9,5
összes keménység határértéke (kalcium): 50 és 350 milligram/liter közötti
vas 0,2 mg/l
ammónium: 0,5mg/l
nitrit:  0,5 mg/l
nitrát 50 mg/l
vezetőképesség: 2500 mikrosiemens centiméterenként

Forrás: Országos Közegészségügyi Intézet

 

A víztisztító teszt eredményei (Oldaltörés)
A  Lux Hungária Kft. véleménye
A Lux Hungária Kft. vitatja a cikkben az általa forgalmazott víztisztító készülék kapcsán megjelent tényállításokat és megállapításokat, mivel tesztünk során olyan berendezéssel történtek a vizsgálatok, amely nem esett át a Lux Hungária Kft. által előírt szükséges karbantartáson és szűrőcserén. Ennek megfelelően a tesztben szereplő Lux készülék nem az előírásoknak megfelelően volt karbantartva, a vizsgálat során nyert adatokból tehát helytálló következtetést levonni a forgalmazó álláspontja szerint nem lehet.

A mintavétel előtt cserélt szűrővel működő Brita Classic nevű készülék által tisztított vízben nem érte el a határértéket a telepszám, viszont több ammóniumot találtak benne, mint amennyi megengedett. Az ammónium megjelenésének veszélye – hangsúlyozta Borsányi –, hogy bakteriális tevékenység miatt nitritté alakulhat, de a kezelt vízben még nem jelent meg ilyen vegyület.

Klorid keresése a vízmintában
© Stiller Ákos

Ammónium az OKI  feltételezése szerint az új szűrő nem megfelelő üzembe helyezése miatt alakulhatott ki, vagyis üzembe helyezés előtt a készülék tulajdonosa nem áztatta a szűrőt. Ám a tulajdonos, mint állítja, szűrőt az előírásnak megfelelően aktivizálta.  Szerinte érdemes lenne többször megismételni a víztisztító tesztet, több szűrő használatánál, hogy kiderüljön, ez technológiai hiba, vagy valami más oka lehet a szennyeződésnek. A Brita szűrő további, speciális problémája az ezüstözött aktív szénből kioldódó – WHO ajánlás feletti – ezüst.  Az ezüstöt fertőtlenítő  hatása miatt alkalmazhatják a víztisztisztító berendezésekben, tolerálható mennyisége 0,1 mg/l, de a csecsemők érzékenyebbek, mivel ez az anyag számukra mérgező lehet. Ezért csecsemők részére 0,01 mg/l koncentráció felett nem javasolható. Az ammónium és az ezüst értéke – a készüléket azóta is használó kétgyermekes családapa szerint – elgondolkoztató.  

Adatok a TGI RO készülékről

Nitritet három mintában – a Nikken PiMag, az eSPRING, valamint a TGI RO berendezésben is – találtak, de egyik esetben sem haladta meg a határértéket, vagyis a 0,5 mg-ot literenként. A nitrit elsősorban olyan esetben jelenik meg, amikor egyes baktériumok az ammóniumból nitritet állítanak elő, de valamilyen okból a nitrit nem alakul át nitráttá. A megengedett határérték felett a nitrit szintén megbetegedést okozhat.

A baktériummal szennyezett készülékeket – az OKI ajánlása szerint – minden esetben fertőtleníteni kell, amihez a gyártó vagy forgalmazó véleményét kell kikérni. Javaslatuk szerint fontos a használati útmutató betartása, a berendezések rendszeres karbantartása és a kisberendezések baktériumok elleni védelme. Ennek leggyakoribb módjai az UV-lámpa, valamint az olyan aktívszén alkalmazása, amelynek baktériumok elszaporodása elleni védelme valamilyen módon meg van oldva (nanotechnológiával előállított aktívszén, ezüstözött aktívszén, KDF szűrőházban lévő aktívszén). Továbbá a szűrőket – amelyik készülékhez tartozik, ott az UV-lámpát is – meghatározott időközönkénti cserélni kell.

Adatok a RO berendezésről

Nemcsak a baktériumok elszaporodása, hanem a víz vezetőképességének csökkenése is problémát okozhat a fogyasztásnál. A vezetőképesség ugyanis, mint az OKI a vizsgálat értékelésénél hangsúlyozta, az összes szervetlen ion mennyiségével van összefüggésben.

Az ionok közül főként a kalcium és a magnézium mennyiségének csökkenése jelenthet kockázatot. Az ivóvízben lévő kalcium azért fontos a szervezet számára, mert a magyar étkezési szokások alapján kevés tejterméket fogyasztunk, s így a kalciumbevitel egyik fontos forrása az ivóvíz.

Nikken Pi Mag - kattintson!

A kalcium hiánya az ionháztartás felborulását, csontritkulást okozhat. Ezért sem javasolják a szinte ionmentes víz hosszú távú, kizárólagos ivóvízként történő fogyasztását, különösen a nyári, kánikulai időszakban. A túl nagy kalciumtartalmú víz viszont vesekövet okozhat, emiatt szerepel a kormányrendeletben minimum (50 CaO mg/l) és maximum (350 CaO mg/l) közötti érték.

A megengedettnél kisebb, azaz literenként 31 mikrogramnyi értéket három – a visszasózó patron nélküli RO berendezés, a Brita Classic és  a TGI márkájú, fordított ozmózis elve alapján működő – készüléknél mérték. 

Ez utóbbiban annak ellenére, hogy a készüléket olyan visszasózó patronnal szerelték fel, ami épp a kalcium- és magnéziumionokat lenne hivatott pótolni.

LUX - kattintson!

A TGI RO készüléket forgalmazó TGI Tisztavíz Kft. képviselője – a hvg.hu kérdésére – elmondta, ismeri a felsorolt problémákat, de azt is hangsúlyozta, a szóban forgó készülék nem a terméke. A kezelt víz ásványianyag-tartalma  szerinte visszasózással növelhető a kívánt mértékben, de sehol máshol a világban nem kritériuma a kezelt víznek, csak a magyar szabvány írja elő.

A kezelt víz határérték alatti összes keménysége (kalcium és magnézium) miatt  az OKI javasolja nagyobb kapacitású visszasózó patron alkalmazását, illetve azt, hogy a kezelt vizet ne alkalmazzák hosszú távon kizárólagos ivóvízként.

A kormányrendeletben meghatározott vízkeménységi határértéket a 8-ból 5 készülékben - Kenwood és LUX, eSpring,  Nikken Pi Mag, Everpure által tisztított vízben – mértek.

E-Spring - kattintson!

A bevizsgált készülékek többsége a víztisztítás során csökkentette a vas és a klór vízbeni mennyiségét, de száz százalékosan csupán a TGI és az RO szűrte ki mindkét vegyületet. A vas mennyiségének csökkentése azért is előny, mert nagy koncentrációban elszíneződést, ízproblémákat okozhat a vízben. De sokan megfeledkeznek arról, hogy a csapvízben lévő klór megfelelő szinten tartja a baktériumok számát – mutat rá az OKI. 

Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma.