Reálhozam-kalkulátor: itt kiszámolhatja, mennyi pénz járhat önnek

2011. február 17., csütörtök, 13:32 • Utolsó frissítés: 2011. július 21., csütörtök, 22:04
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Fontos kérdés a magánnyugdíjpénztárakból az állami rendszerbe visszalépők számára, hogy mekkora reálhozammal számolhatnak és mennyi pénzhez juthatnak. A hvg.hu egy kalkulátorral segít.

A hvg.hu reálhozam-kalkulátora a magán-nyugdíjpénztári reálhozamok tervezett kifizetésére vonatkozó, 2011. február 10-ig a sajtóban megjelent információk alapján készült. Célja annak felmérése, hogy egy feltételezett befektetési stratégia alapján milyen reálhozammal számolhat egy pénztártag. Mivel számos befektetési portfólió létezik, a kalkulátor adatai tájékoztató jellegűek. Annak meghatározásában segíthetnek csak, hogy milyen nagyságrendű összeggel számolhatnak az egykori tagok a kifizetéskor - a kalkulátor feltételei alapján.

Reálhozam-kalkulátor
Ha szeretné kiszámolni, mennyi reálhozam jár megtakarításai után, kattintson a hvg.hu reálhozam-kalkulátorára! Amennyiben kíváncsi, milyen adatokat kell megadnia ahhoz, hogy használni tudja a kalkulátort, olvassa el a hvg.hu Reálhozam: használati utasítás kalkulátorunkhoz című cikkét.

A reálhozamra - vagyis a mindenkori infláció feletti hozam összegére - kíváncsi felhasználónak csupán egy adatot kell megadnia: a nyugdíjpénztárba évente befizetett, a munkáltató által átutalt összegeket. Ennél azonban jóval több információ szükséges a számításhoz. A kalkulátor készítője, Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló és adószakértő számításai azt feltételezik, hogy a pénztártag befizetésének 50 százalékát éves diszkontkincstárjegybe, a másik 50 százalékot részvénybe fektette be a magánnyugdíjpénztár. Bár a valóságban a portfóliók ettől eltérhetnek, egy tájékoztató jellegű számításnál azt tartottuk a célravezetőnek, ha mindkét befektetési forma azonos súllyal szerepel.

Fotó:

A kincstárjegyek hozamát az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján határoztuk meg, míg a részvényhozamokat a BUX alapján számszerűsítettük. „Természetesen a tényleges hozamokat a BUX év végi adata csak tendenciájában tükrözi, a tényleges hozam nagyon sok tényezőtől függhet. Lehet vizsgálni más tőzsdéket is, de az általános tendenciák között nagyon lényeges különbségek nem lehetnek” - fogalmazott Béres Molnár Gergely. Számolni kell a működési költségekkel is, ami 4,5 százalékkal csökkenti a befizetéseket, s a részvények esetében ehhez még - az OTP adatai alapján - jön 0,9 százalék többletköltség. A számításhoz szükséges inflációs adatokat az Eurostat 2010-es évkönyvéből vettük, két év kivételével: a 2009. és 2010. évi a KSH által közölt adat.

A felsorolt adatok és információk alapján összeállított kalkulátorral tehát megközelítőleg kiszámolhatja, mekkora lesz az az összeg, amelyet majd kézhez kap az állami nyugdíjrendszerbe visszatért egykori pénztártagként.

„A reálhozam mértékét döntően a pénztári tagság időtartama határozza meg” - tájékoztat Béres Molnár Gergely. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki 1998-tól - amikor tömegesen léptek át akkor aktív korúak a magánnyugdíjrendszerbe - pénztártag volt, és az átlagkereset után teljesítette a befizetéseket, akkor 21,8 százalékos reálhozammal számolhat - a fent is jelzett feltételek alapján. Azok a fiatalok azonban, akik csak 2005-ben lettek tagok, már nem jártak ilyen jól. Esetükben ugyanis az átlagkereset alapján utalt befizetések után csupán 1,5 százalékos reálhozamot könyvelhetnek el.

Általánosságban tehát elmondható, hogy az időben később belépők (kezdő munkavállalók) reálhozama alacsony lesz. Az ok egyszerű. „Az 1998-ban belépők egyrészt jóval nagyobb tőkét halmoztak föl, másrészt még részesei lehettek a 2003-2006 közötti részvénypiaci felfutásnak” - magyarázza Béres Molnár Gergely. Egy 1998-ban belépő tag - ha a 12 év átlagát nézzük - a fent vázolt feltételek esetén az infláció felett 13,1 százalék kamatot és 32,8 százalék részvényhozamot könyvelhet el.

A 2004-ben, illetve ezt követően belépő tagok esetében azonban a 2008-as részvénypiaci összeomlás olyan alacsony tőkefelhalmozás idején jött, amikor még nem volt miből veszíteni. „Ha egy átlagkereset után fizető, 2004-ben belépett fiatal esetét nézzük, akkor ő például 2007-ig 257 ezer forintot fizetett be, de a tőzsdepiacok 2008-as megborulásakor 200 ezret ebből el is veszíthetett” - hoz példát az adószakértő. Azt is hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ezek csupán tendenciák, hiszen számos részvénnyel „dolgoztak” a magánnyugdíjpénztárak, így ha valaki időben lépett, akár jól is kijöhetett egyes ügyeletekből.

A számok alapján úgy tűnik, hogy bár a kormányzati kommunikáció szerint a magánnyugdíjpénztárak „eltőzsdézték” a befizetett pénzeket, ez az állítás nem feltétlenül állja meg a helyét. A számok azt mutatják, hogy - legalábbis az adott feltételrendszer alapján - valószínűsíthetően nem herdálták el a pénzt. A tőzsdei nyereség - a számítás szerint - jobb volt, mint az állampapírokba történő befektetés.

„Természetesen e számítás leegyszerűsített modell, ezért a belőle levont következtetések valószínűsíthető tendenciát jelentenek, de semmilyen bizonyosságot nem jelentenek egy pénztártag reálhozamára vonatkozóan” - figyelmeztet a szakértő. Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az átlépők most készpénzben megkapják ugyan a korábbi befizetéseik reálhozamát, vagyis jelen időben jól járnak, de állami nyugdíjasként elesnek a reálhozamból származó nyugdíj összegétől.

SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát
SSI Schäfer megnyitotta online webáruházát

A piacvezető raktártechnikai cég megnyitotta online webáruházát Magyarországon is. Látogasson el a webáruházba és böngésszen több száz termék közül!

Hirdetés
43 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2011. október 19., 20:03 leacska

a férjem is AXA-s volt, 5,7millió!!! ft-ra kapott 762 ft reálhozamot, hát ez vicc
én egonos önkéntes nyugdíjamra a reálhozamom 650 000 ft-ra 130 000 ft.
erre kössetek csomót
:)

2011. szeptember 12., 12:37 vanita

Én is az AXA-nál kötöttem ki, nem az én döntésemmel persze, 1998-óta és képesek voltak kihozni, hogy 1998-ban és 2001-ben NEM is fizettem be egy fillért sem!Pedig még APEH ellenőrzésem is volt 2000 augusztusában :D. Kérdezem nem egyeztetnek az APEH-kal??????????? Akkor mi a fenének van az APEH is??? Oda is mindent be kellett vallani!!!!!! Kész csalás az egész!!!!!!!! Jobb lesz ha az ember már tényleg nem dolgozik, vagy feketén próbálkozik, mert lassan nem lehet megélni.Félre rakni aztán semmit!!!! Amit félre tennél, tedd a párnád alá, inkább a rabló vigye el, mint az állam!! :D

2011. szeptember 8., 21:43 István

Az AXAnál voltam 1998 óta, ami persze névváltozásokon ment keresztül előtte. Több mint 3 millió 600 ezret fizettem be, erre kihozták, hogy csak 827 ezret. Még 4 ezer forintot nekem kéne fizetni. Szerintetek mennyi a reálhozamom? Természetesen 0.-ft. Hát gratulálok. Nagyon jól ellopták a pénzünket. Lehet másképp is, mondá az AXA. Hát lehetett!!!! Ellopni.!!!!! Mit kéne tenni ezek ellen a biztosítók ellen? Jó lenne, ha valaki segítene, mert a pár forint is számít!

2011. szeptember 8., 21:43 István

Az AXAnál voltam 1998 óta, ami persze névváltozásokon ment keresztül előtte. Több mint 3 millió 600 ezret fizettem be, erre kihozták, hogy csak 827 ezret. Még 4 ezer forintot nekem kéne fizetni. Szerintetek mennyi a reálhozamom? Természetesen 0.-ft. Hát gratulálok. Nagyon jól ellopták a pénzünket. Lehet másképp is, mondá az AXA. Hát lehetett!!!! Ellopni.!!!!! Mit kéne tenni ezek ellen a biztosítók ellen? Jó lenne, ha valaki segítene, mert a pár forint is számít!

2011. augusztus 31., 12:58 ziu9

BP magánnyugdíjpénztár. 12 év, 1.2 millió Ft befizetés, visszakapott összeg 70 (!) Ft. Gyakorlatilag nulla. Ezek akartak nekünk nyugdíjat fizetni? Term. nem hagyom annyiban. Lófaszt a seggükbe!

További 38 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Reálhozam-kalkulátor: itt kiszámolhatja, mennyi pénz járhat önnek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Megint jönnek a Saunával a finnek

Megint jönnek a Saunával a finnek

Ma zajlik a harmadik Startup Sauna rendezvény a budapesti Finn Nagykövetségen. Megnéztük melyek azok az ötletek, amelyekre érdemes odafigyelni.

még több hír »
Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Hogy lett két aggódó pécsi apukából Oscar-díjas?

Két pécsi belsőépítész olyan újfajta orrszívó készüléket fejlesztett ki, ami idén elnyerte a dizájn Oscar-díjának számító Red Dot díjat is.

még több hír »
HIRDETÉS
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X