szerző:
hvg.hu

No pasaran. Úgy fest, a Spar megtalálta a menekülési útvonalat a kormányzati szívatás elől, más márkáknál már sikeresnek bizonyult stratégiát alkalmaznak: nagy erőkkel bővítik az egyébként már meglévő franchise-hálózatukat.

A Spar megunta a kormányzati satut és úgy fest meg is találta a menekülő útvonalat. Nem kell semmi extrára gondolni, a Spar kijelölt stratégiája jól ismert a magyar kiskereskedelemben, ezt alkalmazzák a nemzeti hálózatok is ahhoz, hogy rendre kibújjanak az élelmiszerláncokra rakott újabb és újabb terhek alól. A Spar is franchise-lánccá alakítja üzlethálózatát, így a kifejezetten a hiper- és szupermarketláncokra kitalált, végcélként az érintett hálózatoknak az országból való kikergetését megcélzó intézkedéscsomag alól egy csapásra kiszabadulhat.

Az osztrák családok tulajdonában lévő szupermarketlánc a jövő héten ismerteti a hálózat franchise-osításának részleteit és fejlesztési elképzeléseit a jelen helyzetben. A társaság egyébként mintha előre látta volna a jövőt, már 2012-ben megkezdte franchise-hálózatának kiépítését. Idén október közepén 20 Spar-franchise üzlet működött az országban, közülük néhányat OMV benzinkutakon üzemleltetnek.

Az ötödik legnagyobb munkáltatójának számító Spar Magyarország Kft. a kormányzati terhekre válaszul nemrégen közölte, hogy kénytelen elhalasztani minden tervbe vett fejlesztését, és a továbbikaban egyértelműen a túlélésre koncentrálni – igaz, azt is mondták, hogy mérlegelik a kivonulást. A Spar is azok között a hálózatok között van, amelyek torkára a magyar törvényhozás a minap rátette a kést azzal, hogy törvénybe iktatta a kötelező nyereséges működést. A Sparnak ugyanis a 2012-és a 2013-as eredmények alapján – hasonlóan az Aldihoz, az Auchanhoz és a Metróhoz – azonnal csengetnének, azaz fel kellene hagynia a napicikk-kereskedelemmel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!