szerző:
hvg.hu

Újabb csapást mérnek a külföldi hátterű hipermarketekre. A kormány törvényjavaslata szerint három év múlva bezárhat például a Tesco, az Auchan, a Spar, az Aldi, a Metro. Csak azzal kerülhetik el ezt, ha drasztikusan megdrágítják a termékeiket – de akkor is a CBA malmára hajtják a vizet. Ezt már Varga Mihály is támogatja, aki a vasárnapi boltbezárást nem.

A nemzetgazdasági miniszter benyújtott az Országgyűlésnek egy olyan törvénytervezetet, mellyel gyakorlatilag – a plázastoppal, illetve az élelmiszer-felügyeleti díj jelentős emelésével karöltve – ellehetetlenítenék az Auchan, Tesco, Spar, a Metro vagy az Aldi működését. A külföldi hátterű hiper- és szupermarketláncoknak a legnagyobb csapás talán az lenne, hogy 2018-tól nem működhetne olyan nagy – évi legalább 50 milliárd forint árbevételt elérő – élelmiszerlánc, amelyik papíron két éven keresztül veszteséges, vagy nem termel nyereséget. Ilyen most a külföldiek közül egy kivétellel (a Penny) mindegyik.

A miniszter ugyanis nevére vette az információink szerint a vasárnapi boltbezárásról szóló javaslathoz hasonlóan ugyancsak a keresztények boszorkánykonyhájában kifőzött, de eddig be nem nyújtott módosítási javaslatot, aminek egyik leghúzósabb kitétele alapján a multiláncok két év alatt kinyírhatnák "magukat" a napi fogyasztási cikkek piacáról. Ehhez az eredeti javaslat szerint az kellett, hogy jövő január után sorban két nullás vagy veszteséges évet hozzanak össze úgy, hogy abban a két évben árbevételük több mint fele napi fogyasztási cikkek árusításából származzon és teljes nettó árbevételük mindkét szóban forgó évben nagyobb legyen 50 milliárd forintnál. A második veszteséges évről szóló beszámoló elfogadását követően ugyanis 30 napon belül határozni kellene a jogutód nélküli megszűnésről, azaz végelszámolási ejárás alá kellene vonni a társaságot.

©

A Varga “bújkáló” Mihály által jegyzett és ma kora délután – az ebéd utáni ejtőzés kellős közepette – beterjesztett javaslat, bár némiképp máshogy szól, ugyanezt a jövőt vázolja fel a hiperek számára. A kereskedelemről szóló 2005-ös törvény (a keresztények eredetileg az tavalyi Ptk.-t módosítottk volna) módosítását célzó javaslat szerint a kereskedelmi törvényt olyan paragrafussal egészítené ki, amely szerint a két buktás évet követően nem végelszámolni kellene a társaságot, hanem a beszámoló elfogadása után – gyakorlatilag azonnal – kötelezően fel kellene hagyni a napi fogyasztási cikkek árulásával. Ennek alapján például a Tesco vígan működhetne tovább autókereskedőként, vagy bútoráruházként, vagy az Auchan ingatlanosként, a napi kiskereskedelemben azonban éppúgy befellegzene nekik. Varga javaslata szerint a módosítás 2018. január elsején lépne hatályba, míg a keresztények már 2015. janár elsejétől kiszívaták volna a hipereket a piacról.

A jelenlegi állás szerint – azaz a 2013-as és a 2012-es évek alapján – az Aldinak, az Auchanak, a Metronak és a Sparnak azonnal csengetnének, necces a Tesco és a Lidl helyzete (bár a Tesco tavalyelőtt nyereséges volt, tavaly pedig egy egyszeri gigaleírás okozott 43 milliárdos veszteséget) és csak a Penny Market tudna túlélni. A Varga-féle javaslat nem fogalmaz egyértelműen arról, hogy mikortól nem lehetne veszteségesek a láncok, mert a szöveg alapján az is lehet, hogy már 2016-ban és 2017-ben is nyereséget kell hozniuk a piacon maradásért, de az is, hogy csak 2018. január 1-től indul a hajsza, és először 2020-ban eshetnek ki a piacról.

Ezzel a fenyegetéssel megfigyelők szerint azt szeretné elérni a kormány, hogy a hiperek ne nyomják le az árakat, ne szorítsák ki így a magyar hátterű (CBA, Coop, Reál), de franchise rendszerben működő, ezért a bezárás által nem fenyegetett üzletláncokat. És azt is akarja a kormány kikényszeríteni, hogy papíron mutassanak ki nyereséget a céget. Ez a két dolog azonban koránt sem magától értetődő, mivel jövőre már jól megadóztatják őket, durván 30 milliárd forintot sóz a kormány a nagy hiperek nyakába a megemelt élelmiszer-felügyeleti díjként. Ez a Tesconak durván 10 milliárdos pluszterhet, a Sparnak pár milliárddal kevesebbet jelent. Márpedig ez – még ha nyereséges is lenne a hipermarket – szinte biztosan veszteségbe taszítja azt – az egyetlenként túléőnek tűnő Penny Market is vélhetően elbukna a díjon. Nem marad más megoldás, ha nem akar bezárni pár év múlva, hogy megemeli az árakat – ezzel ugyan elkerüli a bezárást, de a CBA, Coop, Reál malmára hajtja a vizet. Az árak emelésével aztán jó eséllyel elvész a versenyelőny, csökken a forgalom, jön a veszteség, majd ha mégegyszer, már zárhatnak is be. Ráadásul az egész herce-hurca végén az emberek majd drágábban jutnak a kenyérhez, sajthoz, liszthez és más élelmiszerhez

Kitiltanák Budapest közepéről a diszkontokat és nagyobb szupermarketeket

A kormány javaslata értelmében a világörökségi terület nagyvárosias lakóterületén (ezek sűrű beépítésű lakóterületek) tilos lesz diszkontot (400 négyzetméter felett), nagyméretű szupermarketet 2500-5000 négyzetméter), illetve hipermarketet (5000 négyzetméter felett) létesíteni és üzemeltetni. A bevezetendő tilalom két lépcsőben valósul meg: idén decembe 31-e után nem lehet ilyen egységeket nyitni világörökségi területen, az ott működő érintett kiskereskedelmi egységeknek pedig 2018 január 1-jéig be kell zárniuk. Ha ezek után is nyitva maradna ilyen üzlet, akkor a kereskedelmi hatóság elrendelé a jogsértő üzlet azonnal bezárását.

Varga javaslata értelmében a teljes budapesti belvárosból kiradírozhatják a diszkontokat – világörökségi terület nagyvárosias lakóterületei leginkább a főváros középső részére vonatkoznak –, ahogy azt a hvg.hu korábban írta, az Aldi és a Lidl lehet ez esetben a nagy vesztes (az Aldi mellesleg épp mostanában nyit majd üzletet a volt Úttörő Áruházban). Emellett még egy Spar-áruház, a Batthyány téren lehet érintett.

Ezekről a területekről űzik ki a diszkontokat:

A lila és piros területekről kellene menniük a diszkontoknak, hipereknek és nagy szupermarketeknek

Varga a vasárnapi zárva tartásnak ellene volt

A kiskereskedelmet a vasárnapi nyitva tartással igencsak keretek közé szorítani kívánó KDNP javaslatával Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyáltalán nem értett egyet, szerinte meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló ötlet újra felmelegítése. A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva – tette hozzá november elején.

Amelyik cég két éven keresztül veszteséges lesz, vagy nulla profitot termel, annak a tervezet értelmében be kell zárnia üzleteit
©

Varga nyomás alatt

Maradhatnak a Tesco-buszok

A javaslatból ugyanakkor korábban kimaradt, a hvg.hu birtokába korábban került tervezetben még szereplő tétel, melyek szerint az áruházláncok ingyenes buszjáratait beszüntetnék. “A Tesco-járatokként” elhíresült buszjáratokat az brit lánc mellett az Auchan is beveti, hogy még több embert csalogasson be magához. Ezeket a buszokat iktatta volna ki a korábbai tervezet, azzal az indokkal, hogy a tervezet tiltott közvetlen reklámnak definiálta volna ezeket a járatokat.

A most, Varga által benyújtott törvényjavaslat azonban pár hete együtt mozgott a vasárnapi boltbezárásos, KDNP-s tervezettel. Ezek szerint a kormány a KDNP vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslata mögé nem állt be egyértelműen – egyelőre egyeztetnek az ügyben, bár a miniszterelnök pár napja még a boltbezárást megfontolandó lépésnek tüntette fel –, addig most úgy fest, a kiskereskedelmet ilyen oldalról korlátozó javaslatot a kormány támogatja, sőt, maga Varga nyújtott be a törvénytervezet.

A kormány már eddig sem volt a nagy, külföldi tulajdonú áruházláncok barátja, hiszen például a plázastoppal – ez megtiltja Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmény (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését 2014 végéig –, illetve annak tervezett hosszabbításával és változtatásával az utóbbi években is leszabályozták, milyen áruház hol épülhet. Emellett az élelmiszer-felügyeleti díj emelése komoly terhet ró a szektorra, szintén a nagy nemzetközi láncok járhatnak így rosszul, a kiskereskedelem jelentős része a mostani változtatások nélkül is nehéz éveknek néz elébe.

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a hvg gazd Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Plusztartalmakat is talál!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Elkapta a rendőrség a zalaegerszegi parkerdőben megtalált nő gyilkosát

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Etióp keresztény vezetők nyugtatták Orbán Viktort, hogy nem küldenek bevándorlókat Magyarországra

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Szokjunk hozzá, hogy ezt a nyarunkat tönkreteszik a szúnyogok

Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Füred a legdrágább

Elszálltak a balatoni ingatlanárak, Füred a legdrágább

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész

Belehalt a mutatványba a leláncolva folyóba merülő indiai szabadulóművész