szerző:
hvg.hu

A 2017-es év is jól indult a Duna Csoport számára.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó Magyar Vakond Kft. és a Swietelsky konzorciuma nyerte a Közép-Tisza mederkezelésére kiírt tendert. Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megvalósuló fejlesztést a két cég összesen 3,232 milliárd forintért vállalja - derül ki az EU közbeszerzési értesítőjéből.

Az uniós forrásból megvalósuló projekt keretében - a Közép-Tisza árvízi biztonságának erősítésére - töltésépítést, töltésmagasítást végeznek el a Csincse bal partján és a Rima két partján, összesen 8471 folyóméter hosszan. Emellett 30 ezer négyzetméteren építenek koronaburkolatot a töltésre, rekonstruálják a négyesi gátőrtelepet és két műtárgy is épül. Erre összesen 5,4 milliárd forintot szán a kormány – a keretet egy novemberi kormányhatározatban emelték meg 830 millió forinttal.

A nyertes tiszakécskei Magyar Vakond Kft. a Duna Aszfalt korábbi tulajdonosának, Varga Károlynak a tulajdonában van. Az üzletember Szijj Lászlóval együtt irányít több olyan társaságot, amely a Mészáros-család érdekeltségébe tartozik. A GVH egy évvel ezelőtti jóváhagyásának köszönhetően a Duna Csoport a Közgépet is lepipáló építőipari szupercéget alkot, a Magyar Vakond Kft-nek viszont ez az első elnyert nagy tendere. A cég 2015-ben 2,4 milliárdos árbevételt ért el, előző évben még csupán 937 milliót.

Helyreigazítás

Cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Magyar Vakond Kft. Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Kft. Varga Károly tulajdona, és sem közvetve, sem közvetlenül nem volt, és ma sem tulajdonosa Mészáros Lőrinc.