szerző:
hvg.hu

Huainan városában, a kínai Anhui tartományban bekapcsolták a világ legnagyobb, hivatalos úszó naperőművét. 40 megawattos.

Nem is gondolnánk, hogy egy akkora országban, mint Kína, az innovációnak ilyen irányban is hitech csápjai nőnek. De ha a kérdést onnan közelítjük meg, hogy a föld, pláne, ha jó adottságú, mégiscsak inkább termelésre való, érthetővé válik, hogy egy sűrűn lakott térségben miért inkább a vízfelületet választják. Pláne, hogy a lebegő naperőmű panelek segíthetnek csökkenteni az értékes édesvízkészletek párolgását

A Huainani erőmű igazi kuriózuma azonban nem az - írja a Cleantechnica, hogy egy tóra települt konstrukcióról van szó, hanem az, hogy ez a tó úgy alakult ki, hogy az intenzív szénbányászat miatt megváltozott talajszerkezet összeomlott az esőzések következtében.

Tavaly installálták az első, 20 megawattos úszó naperőművel, majd ezt most megduplázták. Megállás nincs, a Longyangxia Dam Solar Parkban, mely a hírek szerint 10 négyzetmérföldes terület napelemes meghódításán gondolkodik, 200 ezer háztartás ellátását tűzte ki célul. Ehhez úgy 850 megawatt névleges kapacitásig kellene eljutniuk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!