szerző:
hvg.hu

Testkamerákat szerelnének a jegyvizsgálókra, Budapest elővárosi vonatain kezdődik a tesztüzem.

A MÁV-Start 25 jegyvizsgáló önkéntes részvételével testkamerák gyakorlati tesztelésébe kezdett. Három, ipari felhasználásra szánt speciális kamerákat gyártó cég termékét – Dahua MPT-100, VTQ és Koonlung K1S kamerákat –, és a hozzájuk tartozó műszaki berendezéseket próbálnak ki.

A tesztelés a legforgalmasabb budapesti elővárosi vonalakon zajlik, a felvételeket a vasúttársaság a jogszabályoknak megfelelően kezeli – jelentette be a vasúttársaság. Az önkéntes jegyvizsgálókon kitűző jelzi az utasok számára, hogy hang- és képrögzítés történik.

A tesztelésben részt vevő dolgozók legalább tíz alkalommal fogják használni a kamerákat, ezután alapos értékelést adnak. A cégvezetés ezeket feldolgozza, majd dönthet, hogy bevezeti-e a rendszert.

Idén eddig 53 kalauz lett valamilyen támadás elszenvedője – írta a MÁV-Start. Pedig akár öt év börtönbüntetést is kaphat, aki közfeladatot ellátó személy sérelmére erőszakos bűncselekményt követ el. 2013 és 2015 között évente 50-70 esetet jelentettek, ami még úgy is sok, hogy a többségük nem járt sérüléssel. Leggyakrabban az érvényes jegy nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben.

A Deutsche Bahn tavaly döntött a testkamerák bevetéséről. Első körben a berlini pályaudvarokon szolgálatot teljesítő, 3700 fős vasútbiztonsági szolgálat egyes tagjait látták el – tesztjelleggel – ilyen eszközökkel. Az osztrák vasúttársaság ugyancsak 2016-ban állított próbaüzembe 50 testkamerát, Bécs és néhány vidéki nagyváros pályaudvarain. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen visszaesett az erőszakos cselekedetek száma.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!