szerző:
hvg.hu

Hiába száguldanak az egekbe a lakásárak, a jegybank szerint nincs baj.

A régiónkhoz képest nem drágák a lakások Magyarországon – állapította meg az MNB pénzügyi stabilitási jelentése. Ahhoz, hogy valaki egy 70 négyzetméteres új lakást megvásároljon, Magyarországon 8 évi bruttó jövedelmére volna szüksége. Ugyanennyire van szükség Szlovéniában és Lengyelországban is, a cseheknél viszont 11 év fizetése kellene egy ilyen lakásvásárláshoz.

Azt persze az MNB tanulmánya is látja, hogy folytatódott a lakásárak emelkedése, elsősorban a fővárosi lakáspiacon. 2014 eleje óta a lakásárak nominális értelemben csaknem 44 százalékkal emelkedtek, ami éves szinten átlagosan mintegy 14 százalékos drágulásnak felel meg. Területi alapon azonban óriási a különbség: Budapesten 2013 végétől 2017 második negyedévéig az országos árnövekedés mintegy kétszerese, csaknem 90 százalékos lakásdrágulás ment végbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!