Egy 2015-ös uniós direktíva alapján ők is kiemelt közszereplőnek minősülnek, ami egy sereg ellenőrzést és megkötést kéne jelentsen pénzügyi szolgáltatói területen – elvileg. Az e heti HVG foglalkozik a rájuk vonatkozó egyes szabályokkal és azok problémáival.

A politikusok rokonai, barátai üzlettársai előszeretettel ismételgetik, hogy nem közszereplők, ha a vagyonosodásukról vagy necces üzeteikről van szó. Ám ezt elvileg nem tehetnék: egy 2015-ös uniós pénzügyi szolgáltatói direktíva politikailag exponált személyeknek nevezi őket (a magyar jog kiemelt közszereplőknek). Nekik jelezniük kell a pénzügyi szolgáltatóknak a különleges státuszukat. De mindenki ebbe a körbe tartozik, aki olyan hatalommal és/vagy pénzzel rendelkezik, amely befolyásolhatja a kormányt, a politikát, az állam megrendeléseit. Mészáros Lőrinc például a kiemelt közszereplő mintapéldánya – neki minden pénzügyi művelet előtt nyilatkoznia kell, honnan származnak a pénzeszközei. Az e heti HVG azokkal a listákkal foglalkozik, amelyek arra szolgálnak, hogy segítsen a bankoknak, pénzintézeteknek leellenőrizni az érintetteket. A HVG által ellenőrzött nyilvános adatbázisban mindenesetre nem szerepel Mészáros Lőrinc, Orbán Ráhel és Tiborcz sem, de több, ingyenes és fizetős adatbázis is létezik.

Hogy ez mit okoz és milyen következményekkel jár, az e heti HVG-ben olvashatja el.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!