Egy 2015-ös uniós direktíva alapján ők is kiemelt közszereplőnek minősülnek, ami egy sereg ellenőrzést és megkötést kéne jelentsen pénzügyi szolgáltatói területen – elvileg. Az e heti HVG foglalkozik a rájuk vonatkozó egyes szabályokkal és azok problémáival.

A politikusok rokonai, barátai üzlettársai előszeretettel ismételgetik, hogy nem közszereplők, ha a vagyonosodásukról vagy necces üzeteikről van szó. Ám ezt elvileg nem tehetnék: egy 2015-ös uniós pénzügyi szolgáltatói direktíva politikailag exponált személyeknek nevezi őket (a magyar jog kiemelt közszereplőknek). Nekik jelezniük kell a pénzügyi szolgáltatóknak a különleges státuszukat. De mindenki ebbe a körbe tartozik, aki olyan hatalommal és/vagy pénzzel rendelkezik, amely befolyásolhatja a kormányt, a politikát, az állam megrendeléseit. Mészáros Lőrinc például a kiemelt közszereplő mintapéldánya – neki minden pénzügyi művelet előtt nyilatkoznia kell, honnan származnak a pénzeszközei. Az e heti HVG azokkal a listákkal foglalkozik, amelyek arra szolgálnak, hogy segítsen a bankoknak, pénzintézeteknek leellenőrizni az érintetteket. A HVG által ellenőrzött nyilvános adatbázisban mindenesetre nem szerepel Mészáros Lőrinc, Orbán Ráhel és Tiborcz sem, de több, ingyenes és fizetős adatbázis is létezik.

Hogy ez mit okoz és milyen következményekkel jár, az e heti HVG-ben olvashatja el.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!