szerző:
MTI

Kézműves foglalkozások és sárkányvadászat mellett rajzverseny, koncertek és környezetvédelmi akadályverseny szórakoztatja a gyerekeket hétvégén a Gyermeknapon országszerte.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Fővárosi Önkormányzat által rendezett kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozat a budapesti Városligetben várja a családokat hétvégén. A MOL Világzenei Színpadon vasárnap fellép egyebek mellett a Kolompos, a Kaláka és a Katáng együttes. A Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán a többi között a Trambulin Színház és a Mesejátszó Bábegyüttes műsora szórakoztatja a résztvevőket. A programokat  színesíti a sportszigeten falmászás, kajak-kenu és tollaslabda, valamint a különböző kultúrákat és hagyományokat bemutató Nemzetek Utcája. A rendezvényen első alkalommal vesz részt a Magyar Posta bélyegmúzeumi foglalkozásokkal.

A Művészetek Palotája (MÜPA) előtt vasárnap készségfejlesztő, ügyességi és logikai játék, szellemi vetélkedő, kézműves foglalkozás, valamint színpadi előadások szórakoztatják a gyerekeket. A közönség megtekintheti egyebek mellett a Vitéz László című vásári bábjátékot, a Játsszunk pantomimet című interaktív gyermekelőadást és meghallgathatja a Zabszalma együttes koncertjét.

A Millenáris Parkban vasárnap ügyességi játékokon és kreatív, fejlesztő foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek. A nap kiemelkedő eseménye lesz a Ghymes együttes koncertje, valamint a Langaléta Garabonciások és a Ládafia Bábszínház előadása. A gyereknapi programokra ingyenes, külön busszal utazhat 10 olyan intézmény, amelyek elnyerték a Millenáris és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének pályázatát. A pályázatra segítséggel, fogyatékkal élő, speciális nevelési igényű valamint állami gondoskodásban élő gyermekeket nevelő intézmények, hátrányos, szegény sorban élő családokat tömörítő szervezetek jelentkezhettek, amelyek 3-12 éves gyermekek nevelésében vesznek részt. 

A Magyar Írószövetség könyvtárában szombaton Rigó Bélával, a Kincskereső című gyermekújság főszerkesztőjével, a többi között a Mézga család, a Macskafogó és a Tündériskola szerzőjével, az Állítsátok meg Terézanyut című film forgatókönyvírójával találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvényen Lackfi János, egyebek mellett A buta felnőtt, a Bögre család és a Részeg elefánt című kötetek szerzője is várja a közönséget.

A Kelenföldi villamoskocsiszínben szombaton rajzverseny, koncertek, interaktív mesejátékok, trambulin és kvízjáték várja az érdeklődőket, akik szakmai vezetéssel tekinthetik meg a kocsiszín azon zugait, amelyek máskor el vannak zárva az avatatlan szemek elől. Félóránként nosztalgia favázas villamosok közlekednek majd a Kelenföldi kocsiszín és a Batthyány tér között a 19-es villamos vonalán Gyerekvillamos elnevezéssel. A Batthyány térről 9.40-től 30 percenként közlekedő járatra a helyszínen váltható 400 forintos nosztalgia gyereknapos jegyet korhű ruhába öltözött kalauzok kezelik. A 6 és 14 év közötti gyermekek részére érvényes tanulóbérlet felmutatása esetén az utazás térítésmentes. A Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnap Kincsvadászat címmel tízállomásos játékos vetélkedő, csocsó, családi rajzolás, valamint állatbemutatók is várják a családokat.

Mesés vasárnap címmel rendeznek Gyermeknapot a miskolci Művészetek Háza előtti téren, ahol alkotó fantáziajátszóház és különböző kézműves foglalkozások színesítik az ingyenes programokat. Kazincbarcikán az Egressy Béni Könyvtár, Kulturális és Sport Központ szervezésében egésznapos elfoglaltságot kínálnak a helyi sportközpont területén, rossz idő esetén a munkacsarnokban és az Irinyi tornacsarnokban. Vasárnap délelőtt csillag-virág készítés bemutatóval kezdődik a rendezvény, amely egy húsz darabból álló hét méter átmérőjű csillag-virág megalkotása origami technikával. A rendőrségi-, motoros és quados kaszkadőrbemutató mellett aszfaltrajz-verseny, kutyashow, katicaverseny, sárkányvadászat és könyvtár kóstolgató szerepel a kínálatban.

Környezetvédelmi gyermeknapot szervez vasárnap a kistérség általános iskolásainak a Mátranováki Faluszépítő Egyesület, mivel a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld forrás elnevezésű pályázatán 294 ezer forintot nyert a programra az egyesület - tájékoztatta Berbás Hajnalka, az egyesület elnöke az MTI-t. A mátranováki iskolában a bátonyterenyei kistérség általános iskoláinak 23 csapat vesz részt a környezetvédelmi akadályversenyen. A gyerekek játékos feladatokat oldanak meg a szelektív hulladékgyűjtéssel, az energiatakarékossággal és a tudatos vásárlással összefüggésben.

Szombaton nyílik a Pécs belvárosban található Északi Várfalsétánynál a Piknik Park a KultúrkaLand Gyermeknap című rendezvényen. A közönség egyebek mellett interaktív gyermekkoncertet és bábelőadást tekinthet meg, a nagyobbakat légvár, trambulin, és kézműves foglalkozások várják. A Gödöllői Királyi Kastélyban vasárnap egyebek mellett a Gödöllői Ifjúsági Fúvószenekar koncertje, Bartha Tóni Bábszínháza, a Palánta Misszió gyermeknapi bábelőadása, a Gödöllői Kutyaiskola bemutatója és a váci Bartók Béla Zeneiskola Ütőhangszeres Együttesének koncertje szórakoztatja a publikumot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Kult

Óriási műfüves szőnyeg érkezett Pécsre - fotó

Egy 18x25 méteres színes műfüves szőnyeg érkezett Hollandiából Pécsre, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ agórájára, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében.