szerző:
Farkas Éva

November 4-én Budapesten a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik a Queen+Adam Lambert produkció. Az eredetileg négyfős Queen ma már csak három tagból áll: Adam Lambert mellett a két alapítótag, a szólógitáros Brian May és a dobos Roger Taylor áll a színpadon. A csapat három kísérőzenésszel, a billentyűs Spike Edney-vel, a basszusgitáros Neil Fairclough-val és az ütőhangszeres Tyler Warrennel egészül ki. Roger Taylort Londonban érte utol a hvg.hu.

hvg.hu: Még 31 év távlatából is nagyon jól emlékszem a Queen első budapesti koncertjére. 1986. július 27., Népstadion.

Roger Taylor: Én is nagyon jól emlékszem, az előző nap volt a születésnapom. És nagyon jól emlékszem a hatalmas Népstadionra is, amiben játszottunk. Nagyon izgultunk, mert nem tudtuk, hogy mire számítsunk, mivel más idők jártak akkoriban politikai értelemben. Így számunkra a koncert egy lépés volt az ismeretlenbe, és sokkal jobban sikerült, mint azt vártuk. Fantasztikus volt, ahogy a közönség velünk énekelt.

Roger Taylor zenész egy jótékonysági esemény előtti sajtókonferencián Kijevben 2008 augusztusában.
©

hvg.hu: A magyaroknak különösen a Tavaszi szél vizet áraszt marad örök emlék. Freddie Mercury a kezéről olvasta a szöveget, s ezt az emlékezetes pillanatot, mint ahogy a magyarországi tartózkodás sok-sok más pillanatát is, megörökítette az akkor forgatott Hungarian Rhapsody című film.

R. T.: Csodálatos élmény volt számunkra. Sajnos a film csak sok-sok évvel később került DVD-re, és így kereskedelmi forgalomba, előtte a tévében lehetett csak látni.

hvg.hu: Most azonban készül egy másik film, ami 2018 végén kerül a mozikba, s aminek már most is óriási a visszhangja. A film Freddie Mercury életéről szól, Bohemian Rhapsody lesz a címe, és természetesen a Queen is szerepel benne. A hírek szerint most szeptemberben kezdték forgatni.

R. T.: Igen, el is mentünk a forgatásra. Tudja, ez tényleg fontos nekünk. Briant és engem elsősorban a zene miatt vontak be, a film többi részébe nem akarunk beleszólni. Szerintem nagyszerűek a színészek, nagyszerű a rendező, Bryan Singer. Nagyon furcsa érzés, hogy van egy film, ami rólad szól, a barátaidról, a zenekarról. Egy kicsit izgulok, hogy ne tűnjek idiótának.

hvg.hu: Tetszik a színész Ben Hardy, aki önt alakítja?

R. T.: Igen, azt gondolom, hogy ő jó választás, és elképesztően hasonlít a fiamra, aki egyébként szintén dobos, és a kitűnő Darkness nevű zenekarban játszik.

hvg.hu: És mi a véleménye a Freddie Mercuryt alakító Rami Malekról?

R. T.: Úgy gondolom, hogy fantasztikus, karizmatikus színész. A Mr. Robot sorozatból ismerhetjük. Együttműködő, kifejezetten könnyű vele dolgozni. Igen nagy energiákat fektet abba, hogy hitelesen alakítsa Freddie-t.

hvg.hu: Freddie Mercuryra mindenki emlékszik, s úgy gondolom, hogy 1991-ben bekövetkezett halála nemcsak a Queen számára volt óriási veszteség. Adam Lambert lépett most a helyébe. Mit gondol róla?

R. T.: Öröm vele játszani. Tudja, mikor Freddie meghalt, úgy gondoltuk, hogy a Queennek vége, gyönyörű volt, de ennyi. Azután próbálkoztunk Paul Rodgersszel, akinek jó volt a hangja a soul és blues zenékhez, de nem a Queen stílusához. És akkor véletlenül megtaláltuk Adamet, aki egy hihetetlenül nagy énekes, és van köztünk kémia – szeretünk együtt dolgozni, és szereti a zenénket. Már 5 éve koncertezünk együtt, és ez egyre jobb és jobb lesz. Briannel újra fiatalok lettünk mellette, újraéledtünk a színpadon, ez egyszerűen fantasztikus! Adam alázatos és ugyanakkor nagyon vicces, az egyik legjobb énekes, akit valaha is hallottam. Persze Freddie-ből csak egy volt, őt nem lehet visszahozni, de Adammel azért kiválóan tudunk turnézni.

hvg.hu: A Queen eredetileg négy tagból állt, John Deacon basszusgitáros volt a negyedik, aki nyugdíjba ment 1997-ben. Nem hiányzik?

R. T.: Akkor is azt hittük, hogy vége van a Queennek. John nemcsak nyugdíjba ment, hanem el is tűnt. Mélyen érintette Freddie halála, nem akart sok embert látni maga körül, nyugodt életet él, nem látjuk őt, csak küldjük neki a pénzt.

hvg.hu: Csak régi számokat játszanak. Nincsenek is új dalok?

R. T.: Van egy-két új dalunk, amit lehet, hogy eljátszunk, de az emberek a régi dalokat akarják hallani. Egy Eagles-koncerten is várod a Hotel Californiát, s, ha nem kapod meg, csalódott leszel. Azt akarjuk, hogy a közönség boldogan menjen haza, tehát a nagy slágereket játsszuk. Viszont a show-n magán nagyon sokat változtattunk: például megjelenik a dalok tartalma vizuálisan. Nagyon látványos a dizájn, hatásos a világítás, szuper a hangzás, 100 százalékig élő az előadás. Barátunk, a robot, akit Franknek hívunk, a show nagy részében a színpadon van, igen népszerű.

hvg.hu: A robotfigura az éppen 40 évvel ezelőtt megjelent News Of The World című album borítóján szerepelt. Visszanézve a Queen történetére: meghatározó az a stílus, ami azon megszületett.

R. T.: Igen, a stílusbeli sokszínűség. Ez az album volt az igazi áttörés Amerikában. A zenénk egyszerűbb és lényegre törőbb lett, helyenként punkos elemekkel. Például a Sheer Heart Attack című dalom pont ilyen. De mind a négyen írtunk számokat, s ezen az albumon van két olyan dalunk, amelyek kihagyhatatlanok: Briantől a We Will Rock You és Freddie-től a We Are The Champions.

hvg.hu: November 1-jén indul az európai turné. Honnan hová jutnak el?

R. T.: Ezt a show-t először tavasszal Észak-Amerikában és Kanadában mutattuk be, ami az életünk egyik legboldogabb turnéja volt. Felkértek minket, hogy Európában is turnézzunk. Prágában kezdünk, utána Münchenbe megyünk, s azután jön Budapest november 4-én. Az utolsó koncert december 16-án lesz Angliában. Februárban Ausztráliában folytatjuk.

hvg.hu: Nem találja nagyon fárasztónak a rengeteg koncertezést?

R. T.: A legfárasztóbb az utazás maga, mivel már idősebbek vagyunk. De szerencsére kényelmesen utazunk.

A Queen koncertje Párizsban 1984 szeptemberében
©

hvg.hu: Nagy különbség van korban Adam és önök között.

R. T.: Dupla olyan idősek vagyunk. De Adam is már a harmincas éveiben jár, érett személyiség, most már közénk tartozik.

hvg.hu: Terveznek új albumot?

R. T.: Az amerikai turnénk alatt Nashville-ben stúdióba mentünk, tehát elkezdtünk dolgozni egy új albumon, amelyen Adam fog énekelni. De még sok munkánk van az anyaggal.

hvg.hu: Tehát akkor nincs megállás, egy soha véget nem érő zenélés az életük?

R. T.: Brian és én rájöttünk arra – azok után, hogy mennyi mindent éltünk végig közösen –, hogy nagyszerű életünk van, ez a mi utunk. Ezt addig fogjuk csinálni, ameddig jól tudjuk csinálni. Nem tudom, meddig fog tartani, de most még jó formában vagyunk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!