szerző:
hvg.hu

Az egyik megalkotója döntött úgy, hogy a 2012 óta működő színházi sorozatot befejezi. Ez az a pécsi színház, ahol pár nappal ezelőtt lemondták egy darab előadását, amelyben Alföldi Róbert játssza a főszerepet.

(Az általam szervezett) Zsolnay Színház véget ért (2012-2018)
Élt 84 előadást.
Köszönöm mindazoknak a Társulatoknak és alkotóknak, akik megtiszteltek minket és eljöttek Pécsre. 

Ezt írta ki Facebookjára Kiss Mónika, a pécsi Zsolnay Színházként ismert színházi sorozatnak az egyik megálmodója és az előadások egyik aktív szervezője. A hvg.hu-nak Kiss fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az intézmény megszüntetése saját döntés volt, "az ok, azt gondolom, elég nyilvánvaló" - tette hozzá.

Később ezt a nyilvánvaló okot ki is fejtette, mint írta: az Alföldi-ügy tett pontot a Zsolnay Színház végére. Megfogalmazása szerint letiltottak, cenzúráztak egy színházi előadást, ezért fejezi be az eddig sok független színházi darabnak is helyt adó programsorozatát.

A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. irányítása alatt álló színházról beszélünk, májusban itt vendégszerepelt volna az Igenis, miniszterelnök úr Alföldi Róbert főszereplésével, de a választások után pár nappal kiderült, hogy a meghívás már nem áll.

Színházi forrásból akkor úgy értesültünk, hogy februárban kezdték szervezni a vendégelőadást, végig e-mailen egyeztettek, a pécsiek viszont a lemondást postai úton továbbították az Átriumnak. A pesti intézmény onnan tudta meg, hogy az Alföldi-darabot Baranyában lefújták, hogy a jegyértékesítés leállt pénteken, illetve a Facebookon is látták, hogy az előadás elmarad. 

A pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. hivatalos értesítésében csupán annyi állt, hogy a már leszervezett, leegyeztetett előadás megtartását nem vállalják, döntésüket nem indokolták.

Alföldi Róbert az esethez annyit fűzött hozzá, hogy ő sem ismeri ugyan a lemondás okát, de nem nagyon tud mást elképzelni, mint hogy a zalaegerszegi minta ismétlődik. Zalaegerszegre egy beszélgetésre hívták Alföldit még a választás előtt, a programot azonban később ugyancsak lefújták. Március 22-ére hívták Alföldit, de Zalaegerszegen időközben rájöttek, pont akkor és pont ott akarják megtartani a március 15- megemlékezést. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!