Menekültek élete és halála, terrortámadások, bombázás, államcsőd - válogatásunk második része szinte világháborút idéz, pedig csak egy mozgalmas évtől búcsúzik a világ.

Összetört idős férfi a nemzeti bank egyik fiókja előtt Thesszalonikiben július 3-án. Görögország június végén gyakorlatilag csődbe ment, mert nem fizette vissza az esedékes tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak. A bankok bezártak és tőkekorlátozásokat vezettek be. Alexis Ciprasz miniszterelnök népszavazást írt ki, amelyen a görögök elutasították az IMF és az EU megszorításait, majd amikor ettől se lett pénz, mégis bevezette a javasolt intézkedéseket.
©
Áldozat egy összedőlt háromemeletes lakóépület romjai alatt a nyugat-indiai Thána városában, július 29-én. A szerencsétlenségben legalább hatan életüket vesztették, tizenöten megsebesültek. Az indiai esős évszak heves esőzései miatt gyakran előfordul, hogy összedől néhány ''gyengébb'' épület.
©
Izraeli katona egy palesztin fiú letartóztatása közben augusztus 28-án. A túlzottan durvának ítélt letartóztatás egy állítólagos, katonákat ért kődobálás következménye, ám helyi aktivisták szerint ez nem bizonyítható. A később elengedett fiú segítségére rokonai siettek.
©
Figyelem!
A kép megtekintését kizárólag erős idegzetű, felnőtt látogatóinknak ajánljuk!
Tovább a fotóra...
Ismeretlen férfi holtteste lóg egy hídról Mexikóváros déli részén. Ez az első eset, hogy az ország rivális bűnbandái a felségterületekért vívott harc során a fővárosban is elrettentő céllal közszemlére tették az egyik áldozatot.
©
Megemlékezők a tunéziai Sousse strandján július 3-án. Egy héttel korábban itt pihenő turistákra nyitottak tüzet, a 38 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetője korábban egy líbiai dzsihadista táborban kapott kiképzést.
©
A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó Scott Kelly amerikai űrhajós által október 31-én készített kép a Chapala névre keresztelt trópusi ciklonról Omán partjainál. A ritka trópusi ciklon következtében a dél-jemeni Szokotra szigeten hárman életüket vesztették, és több tucatnyian megsebesültek.
©
Élő adásban lőtte le a virginiai WDBJ televízió riporterét és operatőrét, Alison Parkert és Adam Wardot egy fegyveres férfi augusztus 26-án reggel, amikor éppen interjút készítettek egy bevásárlóközpontban. Egy volt kollégájuk volt a támadó, a volt riporter később saját magára is fegyvert fogott.
©
Nyilvánosan, több száz látogató előtt boncoltak fel egy egyéves hím oroszlánt október 15-én a dániai Odensei Állatkertben, amely az állatvédők bírálatainak kereszttüzébe került a fölöslegessé vált oroszlánszaporulat leöléséért. Az állatkert tájékoztatása szerint azért kellett leölniük három oroszlánjukat, mert nem találtak számukra helyet más állatkertben, viszont meg kellett előzni a belterjes szaporulatot. A szakemberek szerint az oroszlánok egymást is elpusztíthatták volna, mivel közös kifutóban tartották őket.
©
A Malaysia Airlines légitársaság Kelet-Ukrajna fölött szerencsétlenül járt Boeing 777-es utasszállítójának rekonstruált pilótafülkéje október 13-án a hollandiai Gilze en Rijen városában. A holland hatóságok szerint a roncsokon lévő repeszdarabok nyomán egyértelmű, hogy egy Buk típusú légvédelmi rakéta robbant fel a levegőben, nagyjából egy méterrel a fülkétől. Arról nem tudtak nyilatkozni, hogy ukrán, vagy oroszbarát szakadár katonák lőtték-e ki a rakétát.
©
Esős őszi reggel a kelet-németországi Fürstenwalde környéki erdőben október 15-én.
©
A holland királyi lovasság jószágainak felkészítése a következő napi hágai királyi felvonulásra szeptember 14-én. A lovakat füsttel, puskalövéssel és zenével tesztelték.
©
Barack Obama és Vlagyimir Putyin koccintása a hetvenedik ENSZ-közgyűlés után tartott vacsorán.
©
A NASA műholdképeinek tanulmányozásakor a Mars felszínén sötét csíkokat fedeztek fel, amelyekről azt feltételezik, hogy azokat folyékony víz okozta a lejtős részeken, méghozzá sós víz. Utóbbi azért fontos, mert a só megváltoztathatta a víz fagyás- és párolgási pontját, annyira, hogy az folyékony maradhasson. A Marson nem először fedeztek fel vizet: a szakemberek évek óta tudják már, hogy a bolygó egyes részein jég van, többnyire kisebb pocsolyában. Sokáig azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy folyékony víz is található ott. Ha most valóban azt találtak, akkor ez áttörést jelenthet a lehetséges marsi életformákkal kapcsolatos kutatásokban.
©
Fehér delfin (beluga) bemutatója a tokiói Hakkeijima Sea Paradise akvárium egyik medencéjében július 20-án.
©
Menekült kisfiú, Aylan Kurdi holtteste a dél-törökországi Bodrum tengerpartján szeptember 2-án. A hároméves Aylan mellett testvére, az ötéves Galip és édesanyjuk, a 27 éves Rihanna is vízbe fulladt, miközben megpróbáltak Törökországból a görögországi Kósz szigetére jutni. Az apa elmondása szerint tizenhárman voltak a csónakban, amelybe egy török és egy szír embercsempész rakta őket, de csak az utóbbi indult el velük. Amikor a hajó süllyedni kezdett, az apa a karjaiban tartotta a feleségét és a gyermekeit, akik megpróbálták a fejüket a víz felett tartani és lélegezni, de ''Isten nem mentette meg az életüket.'. Abdullah Kurdi négyezer eurót fizetett az utazásért.
©
71 ember, köztük négy gyermek halt meg augusztus 27-én annak a teherautónak a rakterében, amit egy osztrák autópálya leállósávjában találtak. A hűtőkocsi rakterében utazó, többségükben iraki menekültek feltehetően megfulladtak, az ügyben egy Magyarországon tevékenykedő embercsempész bandát gyanúsítottak. Az orvosszakértői vizsgálat hivatalos szakvéleménye alapján a menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak.
©
Gólya egy ukrán búzamezőn július 27-én.
©
A Greenpeace Pinokkiót ábrázoló plakátja a Volkswagen wolfsburgi gyárkapuja előtt szeptember 25-én. Az év gazdasági botrányát a német autógyár szállította, amikor kiderült, hogy autói érzékelték a károsanyag-kibocsátási teszt körülményeit, és csak ilyenkor produkálták a gyári adatokat, a forgalomban azonban sokkal súlyosabban szennyezik a levegőt. A VW 11 millió autója érintett, ezek visszahívása és átalakítása, valamint a 18 milliárd dolláros bírság eshetősége komolyan megroppanthatja a céget.
©
Önkéntesek a hátrahagyott mentőmellények között a görögországi Leszbosz szigetének partján. A görög sziget környékén nyár közepe óta több menekülteket szállító hajó is odaveszett. Az ENSZ menekültügyi főbiztosa a világszervezet közgyűlésének egyik bizottságában november elején elmondta: január óta körülbelül 750 ezer ember érte el Európát a Földközi-tengeren, közülük 3400 vízbe fulladt.
©
Holttestek a Mekka melletti Mina városában szeptember 25-én, ahol pánik tört ki a zarándokok tömegében. Az emberek egymást taposták, 717 ember vesztette életét, több mint nyolcszázan megsérültek. A pánik két zarándoktábor között, egy utcán kerítette hatalmába a tömeget. A tragédia ellenére a haddzs folytatódott, ám sokan feszegetik a szaúdi állam felelősségét a Mekkában rendszeressé vált hasonló esetek miatt.
©
Támadás után a párizsi Bonne Biere kávézó előtt november 14-én. Három terroristacsoport összehangolt támadásokat követett el a francia fővárosban. 129-en életüket vesztették, 352-en megsebesültek. A mészárlást az Iszlám Állam vállalta magára, és további merényleteket helyezett kilátásba. Franciaország néhány nappal a támadások után a szír partokhoz küldte a Charles de Gaulle repülőgép-hordozót, amelynek gépei megkezdték az Iszlám Állam elleni műveleteket.
©
Nézők a Stade de France stadion pályáján a közelben történt robbantás után november 13-án. Három bombát robbantottak öngyilkos merénylők a sportpálya közelében, ahol Francois Hollande francia elnök is jelen volt. Valószínűleg a stadionban akartak robbantani, de ez kudarcba fulladt, amikor a biztonságiak felfedezték a robbantómellényt az egyik terroristán.
©
A kivilágított operaház épülete Sydneyben november 14-én. A világon szinte mindenhol megemlékeztek a párizsi támadások áldozatairól. A nagyvárosokban díszbe öltözött épületekkel, gyertyagyújtással emlékeztek, a Facebookon a profilképeken feltűnő francia trikolór jelezte az együttérzést.
©
Belga katonák Brüsszel belvárosában november 23-án. A párizsi merényletek után került az érdeklődés középpontjába Brüsszel Molenbeek nevű, jelentős muszlim lakosságú negyede, ahonnan a merénylők származtak.
©
Az orosz védelmi minisztérium által október 5-én közreadott kép az orosz légierő szíriai bombázásáról. Oroszország 2015. szeptember 30-án kezdett légicsapásokat Szíriában, elsősorban nem is az Iszlám Állam ellen, hanem Bassár el-Aszad elnök többi ellenfelével szemben. Az orosz harci repülők az év másik jelentős eseményének is főszereplői voltak, amikor Törökország lelőtt egy állítólag határsértést elkövető Szu-24-es bombázót.
©

A 2015-ről készített képes összefoglalónk első részét itt találja

Kövessenek minket a Facebookon is!