szerző:
Medipress

A férfiak az erősebb nemhez tartoznak, mégis csaknem mindenütt a világon korábban halnak meg, mint a nők. A férfiak, rövidebb életüket újabb ismeretek szerint inkább maguknak köszönhetik, mintsem genetikai meghatározottságuknak.

Németországban a szövetségi statisztikai hivatal aktuális adatai szerint a férfiak várható élettartama 76,2 év jelenleg, a nőké 81,8; ezzel a férfiakat átlagosan 5,6 évvel élik túl. Franciaországban a különbség 8 év, Oroszországban 10. Ez a különbség csak az utóbbi évtizedekben alakult ki. 1871-ben a nemek közötti különbség Németországban alig 3 év volt. Akkor a férfiak átlagosan 35,6 és a nők 38,5 évig éltek. A növekvő várható élettartammal a nemek közötti olló tovább nyílt. Csak Délkelet-Ázsia nyolc országában élnek tovább a férfiak, mint a nők. Ezekben az államokban vélhetően a férfi utánpótlás előnyben részesítése az oka a fiúk magasabb várható élettartamának.

Különböző szerepek. A gyengébb nem 
lesz a szívósabb?
© AP
A kutatók már évek óta igyekeznek rájönni, hogy a férfiaknak miért van csaknem mindenütt rövidebb várható élettartama, mint a nőknek. A különbségnek genetikai, fiziológiai, magatartásbeli vagy környezet-meghatározta okai lehetnek. Így az orvosok egy idő óta már a nemi hormonok szerepét vizsgálják az immunrendszerre vagy a szív- és keringési rendszerre. A férfi tesztoszteron hormon például több mint 20 gént kapcsol be, amelyek elősegítik a szív- és keringési betegségek keletkezését.

A biológiai tényezőket a környezeti tényezőktől azonban a kutatók nehezen tudják elválasztani, mert a férfiak és a nők különböző életmódjuk és terheléseik miatt nehezen hasonlíthatók össze. Egy demográfus férfi és női kolostorlakókat vizsgált, akik hasonló életkörülmények között élnek. Azt találta, hogy alig vannak biológiai okai a férfiak és nők közötti mortalitási különbségnek. A genetikai és hormonális tényezők nem tesznek ki egy évnél többet. A maradék öt év különbséget a várható élettartamban ezzel az életmódra és környezeti tényezőkre lehet visszavezetni.

Öt fő okot lehet megnevezni, hogy a férfiak miért halnak meg korábban, mint a nők. Többet dohányoznak és gyakrabban isznak alkoholt mint a nők. Többnyire egészségtelenebbül táplálkoznak, túl sokat esznek és túl zsírosat. Németországban 2005-ben a felnőtt férfiak 58 százaléka, és a felnőtt nők 42 százaléka volt túlsúlyos.

Egy további ok a „társadalmi stressz”, aminek a férfiak vannak legfőképp kitéve. Ők karriert akarnak és a „riválisok” ellen kell fellépniük. Ehhez jön még a családi stressz, partnerkeresés, partnerkonfliktusok, gyermeknevelés és a család finanszírozása. A stressz és az egészségtelen életmód a fiatal férfiaknál több szív- és keringési betegséghez vezet. Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a 35 és 65 év közötti férfiak ötször gyakrabban halnak meg szív és keringési betegségekben, mint a nők.

A különböző várható élettartam egyik oka a férfiak rizikógazdag fiatalkori élete. A 16-24 éves férfiak mortalitása közúti balesetek vagy drogok miatt háromszor akkora mint a hölgyeké. A közúti balesetek halálos áldozatainak háromnegyede férfi. A férfiak öngyilkosságot is gyakrabban követnek el, mint a nők. Németországban az öngyilkosságok áldozatainak háromnegyede férfi.

Az orvosi haladással a várható élettartam idővel emelkedhet. Így a lányok várható élettartama jelenleg Németországban 81,8 év, a fiúké 76,2 év. A következő évtizedekben a várható élettartam emelkedése következtében a ma Németországban születő lányoknak jó esélyük van arra, hogy 100 évesek legyenek és a fiúk pedig 95 évesek.

hvg.hu Tech

Nincs többé szükség a férfiakra

Spermiumot készíthetnek a brit Newcastle upon Tyne University kutatói női csontvelőből, megszüntetve így a férfiak szerepét a megtermékenyítési folyamatban. A módszer etikai problémát nem, egészségügyit viszont annál többet vet fel.

Medipress Plázs

A férfiak hajlamosabbak a memóriazavarokra

Egy kutatási anyag szerint a férfiaknak sokkal gyakrabban vannak problémáik a memóriájukkal és más kognitív képességeikkel, mint a nőknek, ezek a problémák pedig akár a demencia korai előjelei is lehetnek.

Medipress Plázs

Eltérő a nők és a férfiak szerotonin szintje

A svéd Karolinska Intézet munkatársai felfedezték, hogy a nemek közötti különbségek közé még az agy szerotonin rendszerét is be kell sorolni. Ezzel valószínűleg megvan arra is a magyarázat, miért gyakoribb a nőknél a depresszió és a krónikus szorongás.

MTI Plázs

A férfiak öregedését vizsgálják hazai kutatók

Nyolc európai országban 4-400 önkéntest vizsgálnak meg egy tudományos programban, melynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése; a hazai kutatásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nőgyógyászati klinikáján végzik.

MTI Plázs

A férfiak egyre korábban halnak

A rendszerváltás nyomán egyre növekszik a férfiak és a nők halálozási aránya közti különbség a kelet-európai országokban, míg Nyugaton ez az emelkedés jóval kisebb - mutatták ki a Michigan Egyetem kutatói.

MTI Plázs

A férfiak nehezebben viselik a szakítást

Az elvált, illetve a megszokott partnertől elszakadó férfiak körében jóval nagyobb arányban fordul elő a depresszió, mint a stabil kapcsolatban élő férfiaknál. A nők lényegesen jobban bírják a magányt - állapította meg egy kanadai vizsgálat.