szerző:
hvg.hu

Vajon melyik a legnépszerűbb képformátum a neten? Egy évvel ezelőtt még vágtuk volna a választ a kérdésre: természetesen a GIF. Azóta viszont történt egy és más.

Egy évvel ezelőtt még messze a GIF (Grapics Interchange Format) volt a legnépszerűbb, legtöbbet használt képformátum az interneten, a PNG (Portable Network Graphics) csak valahol mögötte kullogott. Azonban valami történt, s az előbbi lassú hanyatlásnak, míg az utóbbi látványos növekedésnek indult, és – ahogy az várható volt – ez évben már meg is történt a találkozás, sőt immár a PNG átvette a vezetést – mutatta meg egy grafikonon a W3 tech.  

Forrás: W3 tech

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a PNG-t jelenleg a weboldalak 62,4%-án, míg  a GIF-et 62,3 %-án használják, holott egy évvel ezelőtt még 15 %-kal vezetett a GIF.

S hogy mi áll e változás hátterében? Nos az, hogy a PNG veszteség nélküli képtömörítési formátum, nincsenek vele szabadalmi problémák, kisebb fájlméretet eredményez, ráadásul a színek szélesebb választékát támogatja, mint a GIF. Legfeljebb az animációk azok, ahol inkább a GIF remekelhet, azonban az animációk elsősorban a hirdetésekben jelennek meg, ráadásul az animációk terén már van egy másik, nagy tudású versenyző, a Flash.

Ami érdekes: a top ezer weboldalon még mindig a GIF népszerűbb (67,9 % vs. 66,3%9, de valószhínűleg ez is hamar változni fog. Egyébként még földrajzi különbségek is vannak: a PNG igen népszerű Európában (elsősorban Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban), míg a GIF-et jobban kedvelik ázsiában (Japán, Korea, Kína).

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!