szerző:
hvg.hu

Az eredetileg a témára állított Chuck Norris helyett végül Fanta találta meg a kísérleti jelleggel eldugott Barabás Évát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Barabás Éván kívül a történet minden szereplője mentőkutya.

A lakott területektől távol, bonyolult terepviszonyok közepette eltévedt vagy bajba jutott emberek mentését régóta segítik mentőkutyák. A mobiltechnológia még hatékonyabbá képes tenni a mentőkutyás szervezetek munkáját: ezt bizonyítja a Vodafone Magyarország Alapítvány, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és az Inepex összefogásában megvalósult, egyedülálló, GSM és GPS technológiákat ötvöző nyomkövető rendszer, amelynek segítségével már életet is mentettek az egyesület tagjai.

A szervezetek két éve működik együtt azért, hogy az egyesület mentőkutyás keresési tevékenységét a XXI. századi mobiltechnológia segítségével még hatékonyabban végezhesse. A rendszert a sikeres éles tesztek után május 30-án, Budapesten egy szimulált mentési helyzetben ismerhette meg a nyilvánosság, ahol az egyesület legtapasztaltabb mentőkutyája, Chuck Norris, az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva keresésére indult, miközben a mentést a helyszínen felállított, ideiglenes „Bevetés-irányító Központból” mobilkapcsolaton keresztül vezette Juhász Zoltán, az egyesület elnöke, a jelenlévők pedig mobilnetes élő közvetítésen figyelhették a keresőcsapatok mozgását. A mentés sikerrel zárult, de a babérokat nem Chuck Norris arathatta le, a műsorvezetőt végül Fanta találta meg.

©

„Az eltűnt személyek felkutatását a Katasztrófavédelemmel együttműködve, képzett mentőkutyáinkkal végezzük. A keresés azonban megfeszített munkát jelent számukra, amelyben még a legjobb képességű állatok is 45-60 perc alatt kimerülnek. Ezért fontos olyan rendszerek beépítése a mentés folyamatába, amelyek sosem fáradnak el, éjjel-nappal, viharos időben vagy napsütésben egyaránt megbízható teljesítményt nyújtanak. A mobiltechnológiának és a vele ellátott nyomkövető rendszernek köszönhetően a kutatást a kutyák pihentetése vagy váltása közben is tovább tudjuk folytatni” – mondta el Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke.

A szervezetek közleményéből kiderül: a rendszer informatikai hátterét egy még a startup korból éppcsak kinövő, fiatal magyar mérnökökből álló vállalkozás, az Inepex. által fejlesztett, internetalapú, böngésző segítségével bárhonnan elérhető IneTrack nyomkövető rendszer biztosítja. Ennek része számos, GPS-vevővel ellátott, a gépjárműkövetésre használt eszközökhöz hasonló nyomkövető egység, amelyet a mentés során a kutyák hámjára erősítenek. A nyomkövető eszközök, amelyekből jelenleg kilenc darab van az egyesület birtokában. A mentés irányítója mobilnetes kapcsolaton keresztül, táblagépével vagy számítógépével a központi számítógéphez kapcsolódva, egy böngészőből elérhető alkalmazás segítségével bárhonnan képes folyamatosan követni a mentőcsapatok útját. Ily módon láthatja a már átfésült területet, és felmérheti, hogy merre érdemes folytatni a keresést. Mindez gyors döntést és reagálást tesz lehetővé, amelyen kritikus helyzetben akár élet és halál kérdése is múlhat.

A rendszer fejlesztésének következő lépéseként lehetővé válik, hogy a mentés valamennyi résztvevője okostelefonján folyamatosan láthassa saját és társai pillanatnyi helyzetét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!