szerző:
hvg.hu

Valószínűleg tunéziaiak azok a hackerek, akik megtámadták a budapesti Tilos Rádió weboldalát. Az archívum és a hangfile-ok kivételével az egész site-ot letörölték, és üzenetet hagytak Allah nevében. Az üzemeltetők új oldalt fejlesztenek, de előtte megpróbálják megtalálni a biztonsági rést, amit a behatolók kihasználtak.

Hétfő hajnalban vették észre a felhasználók, hogy baj van a tilos.hu-val. Valószínűleg Izrael-ellenes tunéziai hackerek szúrták ki maguknak az oldalt, az üzemeltetők szerint valamilyen félreértésről lehet szó.

A támadók meghagyták saját weboldaluk címét, ami tele van vírussal. A hackercsoport Facebook-oldalának több mint 40 ezer követője van, ott dicsekednek el azzal, milyen oldalakat sikerült megbénítaniuk eddig.

A Tilos honlapjáról elérhető archívumhoz és hangfile-okhoz nem tudtak hozzáférni, azok legalább megmaradtak. Egy indexhonlap van most a régi helyén, ahol online hallgatható a rádió, és visszaállították a Tilos chatet is – tudta meg a hvg.hu Tóth Szabolcs webmestertől.

Az üzemeltetők próbálják betömni az oldal biztonsági réseit. Reggel írtak a hackereknek is, hátha elárulják, hol tudtak behatolni a rendszerbe. Válasz eddig nem jött.

A feltört oldal helyett a tervek szerint új és biztonságosabb site-ot fejlesztenek, a hallgatók, látogatók ötleteinek felhasználásával. Már jelentkezett is a stábnál olyan hallgató, aki felajánlotta, hogy segít a programozásban – tette hozzá a webmester.

A Tilos Rádió egy budapesti nonprofit rádió. A rendszerváltás után nem sokkal kalózrádióként indult, de egyben az ország első közösségi rádiója is volt. 1995 szeptemberétől sugározza legálisan adását, 2003 tavasza óta a 90,3 MHz-en. Nemcsak az éterben, hanem az interneten és kulturális programokon keresztül is építik a rádió közösségét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!