szerző:
hvg.hu

A Bécsben született Hedy Lamarr amerikai színésznő volt, és egyáltalán nem mellesleg egy technikai zseni. Olyan dolgot talált föl, amely nélkül ma sokkal kevesebbek lennénk.

A 101 éve ezen a napon, Hedwig Eva Maria Kiesler néven született Hedy Lamarr hollywoodi színésznő volt, saját korában a világ legszebb nőjeként is emlegették. Színészi játéka és szépsége mellett némi katonai háttérrel is rendelkezett, ennek és technológiai zsenialitásának köszönhető, hogy a II. világháború során egy zeneszerző barátjával együtt egy nagyon komoly dolgot találtak fel: hogy a német tengeralattjárók ne tudják megzavarni a szövetségesek rádiókommunikációját, a zongora működési elve alapján megalkották a gyors váltásokat lehetővé tévő frekvenciaugratásos adástechnológiát.

©

Az egyidejű frekvenciaváltásként is emlegetett módszert a neve alapján kevesen ismerik, mégis mindannyian használnak. Ez a rádiókommunikációs módszer húzódik több napjainkban alapvetőnek számító technológia mögött, enélkül nem lenne sem Bluetooth, sem GPS, sem wifi.

Hedy Lamarr és teljesítménye előtt tisztelegve cserélte le a Google a keresőjében látható logót ma az alábbi, nyelvtudás nélkül is érthető animációs videóra.

További különleges Google-logókat talál, ha ide kattint. Ha máskor is tudni szeretne róla, hogy miért különleges az aznapi logó, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!