szerző:
hvg.hu

Akár tud róla, akár nem, a Flash segédprogram jó eséllyel ott van az ön számítógépén is. Sokévnyi szakmai kritika után most már maga a programot fejlesztő is elavultnak látja, és kész lemondani róla.

A Flash-ről szóló hírek általában valamilyen biztonsági kockázatot emlegetnek, olyanokat, melyeket kihasználva arra illetéktelenek vehetik át távolról a hatalmat a számítógép fölött. A segédszoftvert fejlesztő Adobe mostanában viszonylag gyakran ad ki vészfrissítéseket, a szakma egy része pedig már régóta eltüntetné a föld színéről a kétezres évek elején hasznos és fontos, de mára minden ízében a múlt évtizedet idéző technológia ellen. A Flash nem csak veszélyes, de hibás is: amikor a böngészőjében összeomlik egy oldal (vagy maga a böngésző), jó eséllyel a Flash miatt történik. Ráadásula laptopok akkumulátorát is gyorsan meríti.

©

Most azonban, ahogy a Verge írja, az Adobe kész búcsút inteni a Flashnek, az elmúlt napokban tulajdonképpen belátták, hogy nincs mese, az általuk fejlesztett technológia haldoklik. A vállalat termékei nevéből is kiveszi a Flash kifejezést, és a weboldalak fejlesztőit is arra biztatja, használjanak inkább más animációs technológiákat, mint például a HTML5-öt.

A Flash kikapcsolásának módjáról jó pár éve írtunk, itt megtalálja az akkor ajánlott bővítményeket, melyek most is hatékonyan látják el a feladatukat Chrome-ban, Firefoxban és Safariban is. (Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.) A Chrome-ot használóknak egyébként mostanában egyre kevesebb Flash-tartalommal kell szembesülniük, a Google ugyanis szépen lassan elkezdte blokkolni ezeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!