szerző:
hvg.hu

Hiába a klasszikusan erős karácsonyi szezon, hét éve nem adtak el ilyen kevés számítógépet, mint az utóbbi hónapokban.

Újabb zuhanást könyvelhetett el a PC-ipar, az IDC elemzőcég szerint 10,6 százalékkal estek az eladások, a Gartner pedig 8,3 százalékos éves csökkenést mért. Egy dologban megegyeznek az elemzők: a tavalyi év utolsó negyedévében már 300 milliónál is kevesebb gépet adtak el a gyártók – erre 2008 óta nem volt példa.

A helyzet azért is egyre aggasztóbb, mert a legutóbbit megelőző negyedévben is 10,8 és 7,7 százalékos csökkenést mértek, és a zuhanás már régóta tart. Az elmúlt két negyedévben ugyanakkor egy újabb hatás is bejátszott: mivel a Microsoft ingyenesen tette elérhetővé a Windows 10-et a 7-est és 8-ast használóknak, így új gép vásárlása helyett sokan csak az új operációs rendszerre váltottak.

©
©

Az Apple viszont, melynek eladásaira ez a tényező például egyáltalán nem hat, köszöni, jól van: miközben minden más neves gyártó kisebb-nagyobb csökkenést mutatott vagy gyakorlatilag stagnált, az Apple egy év alatt 2,8 százalékkal növelte Mac-eladásait.

A gyártók népszerűségi sorrendjét továbbra is a Lenovo–HP–Dell hármas vezeti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!