szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Kipróbáltuk, hogy pontosan milyen újdonságokkal szolgál a hétköznapokban a Microsoft legújabb operációs rendszere, a ma debütáló, sokak számára teljesen ingyenesen elérhető Windows 10.

A Microsoft az elmúlt bő évtizedben arról tett tanúbizonyságot, hogy vetésforgóban ad ki egy jó, majd pedig egy messze nem olyan jó operációs rendszert. A 2001-ben debütált Windows XP olyan jól sikerült, hogy Magyarországon még mindig jóval 10 százalék feletti a részesedése, a 2007-ben érkezett Windows Vista viszont csúfos kudarcot vallott, és most már kevesebb mint 1 százalékon áll. 2009-ben elkészült az ismét remekül összerakott Windows 7, mely a maga közel 50 százalékos piacrészével hazánk messze legnépszerűbb operációs rendszere, a 2012-ben kijött és 2013-ban komoly frissítésen átesett Windows 8/8.1-et pedig jelenleg kevesebben használják itthon, mint az XP-t, vagyis ez egy újabb zsákutca volt. Ebből azt következik, hogy a Windows 10-nek sikeresnek kell lennie – lássuk, hogy a Microsoft 2015-ös szoftvere funkcionalitásában vajon képes-e beváltani a hozzáfűzött reményeket. (A teszthez a gyártáskész, tehát véglegesnek tekinthető 10240-es Buildet használtuk.)

©

Akkor se féljen, ha régebbi gépe van

A Windows 10-et egy olyan asztali számítógépre telepítettük, mely körülbelül 8 éve számított menőnek, mégpedig abból a megfontolásból, hogy lássuk: hogyan muzsikál a szoftver egy abszolút elérhető árú masinán. A duplamagos processzorral és 2 GB RAM-mal felvértezett PC-re villámgyorsan feltelepült a 64 bites új Windows, és használat közben sem éreztük lassúnak a rendszert. A 32 bites változat egyébként akár 1 GB RAM-mal is beéri, a merevlemezen pedig mintegy 16-20 GB szabad helyre van szükség. Lényeg a lényeg, a Windows 10 telepítésének bátran neki lehet fogni, ha az adott gépen a Windows 7 futásával nincsenek problémák. (A hivatalos rendszerkövetelményekről itt olvashat el minden részletet.)

©

Mindenből a legjobbat

A Windows 7 igen gyorsan belopta magát a felhasználók szívébe, ami elsősorban a fürge működésnek és az egyszerű kezelhetőségnek volt köszönhető. A Windows 8 lassúnak ugyan nem volt mondható, azonban jelentősen megváltozott, úgynevezett élő csempés felhasználói felülete finoman szólva is csak kevesek tetszését nyerte el. A nyolcas verzió valószínűleg többek közt azért bukott el, mert a Microsoft erőszakosan megpróbált rátukmálni a felhasználókra egy olyan felületet, melyet néhány redmondi véleményvezér kiválónak ítélt, azonban a hétköznapi gyakorlat azt mutatta, hogy fabatkát sem ér. A Windows 10 alapkoncepciója arra épül, hogy a fejlesztők összegyúrták a Windows 7 rengeteg, valamint a Windows 8 némileg kisebb számú pozitívumát, végeredményképp pedig egy teljesen élhető szoftvert kaptunk. Végre.

A nagy visszatérő: a Start menü

A Microsoft igen hajmeresztő lépésre szánta el magát, amikor a Windows 8-ból kigyomlálta a Start menüt, melyhez a felhasználók úgy ragaszkodtak, mint kölyökkutya a kislabdájához. No persze, azonnal jöttek a sufnituning megoldások a Start menü előcsalogatásához, illetve a Windows 8.1-ben felbukkant a Start gomb, de a hivatalos Start menü csak most, a Windows 10-ben tért vissza.

A fejlesztők alaposan modernizált formában élesztették fel a régi programelemet, melynek baloldalán szögletes ikonok és a főbb kezelőszervek, jobboldalán pedig élő csempék figyelnek. Itt sorakoznak a legtöbbet használt programok, az ajánlott és nemrég feltelepített alkalmazások, a fájlkezelő, a gépház, a főkapcsoló és a gomb, mely az összes szoftvert kilistázza.

©

Csempék, asztal

A kikapcsoláshoz és az újraindításhoz a főkapcsolóra kell nyomnunk, a kijelentkezés és a zárolás pedig a felső szekcióban lévő felhasználói fióknál oldható meg. A Start menüben lévő élő csempék nevükhöz méltóan folyamatosan tele vannak élettel, változnak a rajtuk megjelenített vizuális és szöveges tartalmak, és körülbelül ennyi maradt a Windows 8 teljes képernyős csempés kezdőoldalából. Itt jegyzendő meg, hogy a Start menü kitehető akár teljes képernyőre is, illetve az élő csempéit kényünk kedvünk szerint át lehet szervezni, és az egyes csoportok neveit is bármikor át lehet írni.

A jó öreg ALT-TAB gombkombinációval válthatunk a nyitott alkalmazások között, melyek a korábbiaknál nagyobb élőnézeti képpel bírnak, a WIN-CTRL-nyilak triumvirátus révén pedig az egymás mellett sorakozó, alkalmazásokkal és ikonokkal telepakolható külön asztalok között lehet váltani. Amennyiben 2-in-1 (tablet + pc) gépet használunk, és lecsatlakoztatjuk a billentyűzetet, akkor magától bekapcsol a tablet mód: az érintőkijelzőn felbukkan a csempés kezdőoldal, és az alkalmazások teljes képernyőn futnak.

©

Élet a tálcán

A Start menü mellé egy keresősáv került, amely nemcsak a számítógépen lévő tartalmak közt kutat, hanem megmutatja az internetes találatokat is. Itt kell megemlíteni a Windows 10 egyik fontos újdonságát, a mobil frontról érkezett Cortana személyi digitális asszisztenst. Elég egy "Hey Cortana" parancsszót kimondani, és a rendszer máris figyeli a kérdéseinket, válaszol rájuk, illetve végrehajtja a parancsainkat. A dolog egyetlen, bár hazai szemmel nézve egyáltalán nem elhanyagolható szépséghibája, hogy a Cortana egyelőre csak hét nyelven tud, és magyarul persze nem.

A Charm Bar (jobb oldali oldalsáv) és a Windows 7-ben még meglévő, de a Windows 8-ból már kiszedett widgetek teljesen eltűntek, de azért nem maradt funkció nélkül a kijelző jobb széle: innen hívható elő a műveletközpont. Ide kapunk minden lényeges értesítést, illetve itt válthatjuk át a gépet tablet módba, a netkapcsolatot a sokszor hasznos VPN-re, valamint ugyancsak itt aktiválható a sokszor igen hasznos, mindenféle felugró értestítést blokkoló "ne zavarjanak" funkció.

Alkalmazások

A korábban Metro néven emlegetett, majd pedig Modern névre átkeresztelt Windows-alkalmazások mostantól már nemcsak teljes képernyőn, hanem akár ablakban is futtathatók, tehát úgy, mint a jól megszokott, hagyományos programok. A Snap Assist funkció lényege, hogy amennyiben egy ablakot a képernyő széléhez húzunk, akkor az automatikusan kitölti a kijelző felét, a másik oldalon pedig felsorakoznak azok az ablakok, melyekkel mi nagy valószínűség szerint a másik térfelet be szeretnénk tölteni.

©

A megújult alkalmazásboltban mind a Modern, mind pedig a hagyományos szoftverek elérhetők és egyszerűen frissíthetők, illetve felbukkantak az első, úgynevezett univerzális appok, melyek forráskódja PC-n, mobilon, Xbox One játékgépen és még viselhető kütyün is ugyanaz. Ilyen például a Word, az Excel, az Outlook, illetve a naptár alkalmazás. A Microsoft célja nem más, mint a különböző készülékek közötti határok teljes elmosása, ami mindenképpen jó megközelítés.

Említést érdemel az Útitárs alkalmazás, mely Windows Phone, Android és iOS alapú készülékek esetében is garantálja, hogy a kedvenc tartalmaink, szolgáltatásaink és alkalmazásaink mindig velünk legyenek.

©

Living on the Edge

A Windows 10-ben debütál az Edge névű vadonatúj böngésző, amely leváltja az évtizedek óta velünk élő Internet Explorert. Ahogy maga az operációs rendszer, úgy ez a böngésző is puritán felépítésű és minimalista megjelenésű. Felül középen egy kérdés fogad: Merre tovább?, alatta pedig máris begépelhetünk egy keresést vagy egy webcímet. A kedvencek, könyvjelzők, előzmények és letöltések kezelése gyerekjáték egyszerűségű, és vadonatúj fejlesztés a webjegyzet-készítési lehetőség. Ez utóbbi lényege, hogy a böngésző képére bárhol bármikor ráfirkálhatunk, vagy ráírhatunk (simán egérrel vagy érintőképernyőn kézzel), a végeredményt pedig rögtön elmenthetjük vagy megoszthatjuk ismerőseinkkel.

©

Az ilyen apró kényelmi funkcióknál sokkal fontosabb az EdgeHTML. Az Internet Explorernek ugyanis a motorját is kidobták, az Edge-be már ez az új renderelő került. Ennek köszönhetően az új böngésző nagyon gyors lett, gyanúnk szerint nem kevés borsot törhet a Chrome és a Firefox orra alá.

A visszafelé kompatibilitás jegyében a jó öreg Internet Explorer 11 is megtalálható az oprendszerben, de a fenti előnyök miatt annak használatát csak azoknak ajánljuk, akiket egy-egy régi vágású webes szolgáltatás rákényszerít.

Biztonság, frissítések

Ha a Windows 10 nem talál semmilyen vírusvédelmi szoftvert a gépen, akkor magától bekapcsolja a gyárilag beépített Defendert, amely értékelhető védelmet jelent a számítógépnek. (A Defender csak ideiglenesen kapcsolható ki, az antivírus szoftver nélküli gépeken a rendszer egy idő után magától visszakapcsolja.

©

Hasznos szolgáltatás a biztonságimentés-készítő, már csak azért is, mert a Windows 10 a Windows 7 mentéseit is képes kezelni. Ezzel aztán alaposan megkönnyíti azok dolgát, akik az új oprendszert egy új gépen kezdik el használni.

Érdekesség, hogy a megfelelő hardver birtokában már nemcsak jelszóval, hanem akár ujjlenyomattal, arcképpel és íriszmintával is védhetjük a rendszert – ez a Windows Hello.

Fontos változás, hogy ezután nem ritkábban érkezik majd (akár 15-20 percen át települő) hatalmas frissítőcsomag a számítógépünkre, hanem folyamatosan küldi majd a Microsoft az éppen elkészített javításokat. (Az új módszer előnyeiről itt olvashat.) A Windows 10 Home kiadást használók gépére mindenképpen fel is települnek a frissítések, ha szeretnék, ha nem – és a Windows 10 Pro felhasználók is maximum csak késleltethetik az update-ek telepítését.

©

Azok a régi jó dolgok

2015 ide vagy oda, a DOS-os parancssor még mindig a Windows részét képezi, és végre sikerült megoldani, hogy már itt is működjön a copy/paste. Ezzel szemben a Windows Media Centert nyugdíjba küldte a Microsoft, és furcsa módon a Windows 10 alaphelyzetben nem képes lejátszani a filmeket tartalmazó DVD-ket – vagyis ha ilyen terveink vannak, akkor ehhez előbb le kell tölteni egy erre alkalmas szoftvert.

A jóval kevesebbek által használt USB-s floppy drive-ok meghajtói sincsenek már alapban benne a Windowsban, valamint az az Aknakereső és a Hearts nevű játék is a távolmaradók listáját gyarapítja. No persze, így sem maradunk egyszerű játékok nélkül: a pasziánszos Solitaire Collection öt alapjátékkal, kihívásokkal, ranglistákkal, statisztikákkal és változtatható témákkal fogad bennünket.

©

Természetesen a Skype, a OneNote és a OneDrive sem hiányozhat a fedélzetről, az Office 365 ingyenes próbaverzióját pedig 1 hónapig nyúzhatjuk. A játékosok számára fontos a DirectX 12 támogatás, mely a korábbiaknál jobban képes kiaknázni a számítógépünkben lévő (grafikai) processzor számítási teljesítményét. (Az első DX12 játékok várhatóan karácsonykor bukkannak majd fel.)

Az utolsó Windows és az ára

Windows 11 már nem lesz, a Microsoft szerint a Windows 10 az utolsó hagyományos értelemben vett Windows. Ez persze nem jelenti azt, hogy 2-3, vagy 8-10 év múlva is ugyanezt kell használnunk, sokkal inkább arra utal, hogy a Windows 10-et követően már nem különálló szoftverként jönnek ki az új Windowsok, hanem kisebb-nagyobb frissítések formájában érkeznek az új funkciók – ennek hosszú távú fenntartásához azonban előbb egy 10-es verziót kell beszerezni.

Annak érdekében, hogy minél többen váltsanak Windows 10-re, a legális Windows 7-et és Windows 8/8.1-et használók a következő egy évben, tehát jövő nyárig ingyen frissíthetik fel rendszerüket Windows 10-re. Sőt, elvileg a nem jogtiszta Windowsok is Windows 10-re konvertálhatók, de ennek részletei még mindig nem egészen tiszták. Mindenesetre aki telepíteni szeretné, az innen most azonnal letöltheti a telepítőfájlokat.

Az új oprendszer persze külön is elérhető lesz, DVD formában, netről letöltve és végre pendrive-on is. A Home változata 119 dollárba (kb. 33 ezer forint) kerül, a Pro verzió pedig 199 dollárt (kb. 56 ezer forint) kóstál. A különböző kiadások funkcióiról itt olvashat bővebben.

©

Verdikt

A 190 országban, 111 nyelven debütáló Windows 10 azért lehet sikeres, mert végre nem a Microsoft akarja megmondani nekünk a tutit, hanem a cég a valós felhasználói igényekre – a Windows 8-as panaszokra – reagálva adja ki legújabb operációs rendszerét. A vadhajtásokat sikerült lemetszeni, a felhasználói felület jól kezelhető mind egér/billentyűzettel, mind érintőképernyőn, a sebességgel még korosabb hardveren sincsenek problémák és a különböző készülékkategóriák közötti határvonal ténylegesen kezd elmosódni. Ez eddig már önmagában véve sem rossz, és ehhez még hozzájön, hogy a felhasználók tömegei számára a Windows 10-re történő váltás teljesen ingyenes.

Van még kérdés?

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!