szerző:
hvg.hu

Az alábbiakban néhány érdekességet gyűjtöttünk össze a héten 15 évessé vált Wikipédiáról.

Mi is megemlékeztünk a születésnapjáról: pénteken lett 15 éves a Wikipédia, amely mára a legfontosabb internetes tudásbázissá vált. Létrehozói egy felhasználók által generált és szerkesztett online enciklopédiát képzeltek el, amelyet soknyelvűségénél fogva mindenki használhat.

S hogy ez mennyire így van, azt jól bizonyítja, hogy már 2001-ben megszülettek az első nem angol nyelvű verziók (német, katalán, svéd, francia, spanyol és olasz), mára pedig már 280 nyelven érhető el a tudástár. A sokféle nyelvi változat ellenére persze messze az angol a legnépszerűbb: 97 milliárd oldalletöltést mutat (tavalyi év), ami több mint a hatszorosa a következőnek, a japán nyelvű verziónak. Az angol verzió legtöbbet megnézett szócikke (2015 halálesetei) 20,8 millió oldalletöltést produkált, többet, mint az első 10-ben bent lévő többi oldal együttvéve.

©

A Wikipédia jelenleg a 7. leglátogatottabb weboldal, havonta átlagosan több mint 18 milliárd oldalletöltéssel. 27 millió regisztrált felhasználója van.

A toptémákat illetően az angol nyelvű változatban tarolnak az aktualitások (pl. ISIS), a népszerű weboldalak (Facebook, Google) és a sorozatok, filmek (Trónok harca, Star Wars). A japán Wikipédiában a pop kultúra témakörére keresnek rá a legtöbben, a spanyol verzióban a sport érdekli a felhasználókat (a röplabda és a kosárlabda a második helyen vannak), az oroszoknál pedig a közösségi hálózatokra kíváncsiak a leginkább.

Összességében igen népszerűek az amerikai sorozatok és filmek, a legújabb Star Wars film például nemcsak az angol verzió top tízes listájában van benne, hanem az olasz, a portugál, a japán és a lengyel változatéban is. A Trónok harca is egyike volt a legkeresettebb szócikkeknek az angol, a német, az orosz, az olasz és a francia Wikipédiában is, de a The Walking Dead és a The Big Bang Theory is megjelent a topok között.

A nyelvekre lebontott keresési toplistákat itt találják.

Az angol verzió több mint 5 millió szócikkéhez 808 milliónál többször nyúltak hozzá (szerkesztették). A legtöbbször szerkesztett cikk a 2015 haláleseteit feldolgozó volt, ezt 18 271-szer módosították. A legtöbbször szerkesztett cikkek évekre lebontott listáját itt érhetik el.

A 15 éves Wikipédia történetének fontos mozzanatait látványos infografikákban is feldolgozták, ezeket itt nézhetik meg.

©

A Wikipédia ingyenesen használható, non-profit oldal. Pénzre persze szüksége van a működéshez, és az elmúlt évek adománygyűjtései során sikerült is 250 millió dollárt összeszednie. Nemrégiben indították el a Wikimedia Endowmentet, és reményeik szerint további 100 millió dollárt tudnak összeszedni 2026-ra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!