szerző:
hvg.hu

Bekeményítene a terrorfenyegetettséget fokozottan érző Franciaország, gigabírságot rónának minden mobilos vállalatra, amelyik nem enged a hatóságoknak bejárást egy kiszemelt telefonba.

A javában zajló Apple vs. FBI ügyben egyre biztosabb, hogy az Apple nem hajlandó semmilyen kormányzati kiskaput létrehozni az iPhone-okon. Az amerikai nyomozó iroda most egy halott terrorista telefonjába szeretne (de már három hónapja nem tud) bejutni, és miközben az Apple érzi az igény jogosságát, nagyon veszélyesnek érezné minden más felhasználó számára, ha hatósági hátsó bejáratot kellene építenie a telefonjaihoz.

A párizsi terrortámadás-sorozat óta fokozottan érzékeny francia jogalkotók rövidre zárnák a vitákat. A The Local tudósítása szerint Yann Galut képviselő egy olyan javaslatot nyújtott be a parlament elé, melynek értelmében minden egyes alkalommal 1 millió eurós (kb. 309 millió forintos) bírságot kellene kifizetnie a mobilgyártóknak, amikor visszautasítanak egy, az FBI kéréséhez hasonló hatósági megkeresést.

Az iPhone-ok esetében a szoftver és a hardver mögött is az Apple áll, így az iPhone-os bírságot rájuk rónák ki. Az androidos és a windowsos telefonok esetében viszont nem a telefongyártók, hanem az operációs rendszereket fejlesztő Google és Microsoft kapná a bírságot – már csak azért is, mert ők is egyértelművé tették, hogy az Apple álláspontján vannak a kiskapus ügyben.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!