szerző:
hvg.hu

Egy okos otthon kialakításának első és legfontosabb lépése egy új, az átlagosnál biztonságosabb zár felszerelése. Ez a minimalista darab többet tud, mint amit ránézésre gondolnánk.

Tavasszal dobják piacra azt az okosított zárat, amely egy Indiegogo-projekten kapott elegendő közösségi támogatást. A Friday Smart Lock ránézésre egy igen buta zárnak tűnik, hiszen olyan, mintha csak el kellene fordítani és már be is juthat valaki a lakásba. Ami egyébként igaz, csakhogy kézzel ez nem megy: a lakók mobiljainak közeledése nyitja ki.

©

Egy korábbi cikkünkben már ajánlottunk ehhez hasonló okoszárakat, de ez egyesít minden fontos funkciót, a felszerelése és kezelése pedig nagyon egyszerű. Ha a lakásban vagyunk, vagy ha épp haza érkezünk, akkor a mobillal az ajtó elé érkezve nyílik az ajtó, de nem feltétlen csak az ott lakóknak.

Ha valaki be akarja engedni a szomszédot, a takarítót, rokonokat vagy barátokat, akkor a zárhoz tartozó alkalmazásban egy érintéssel engedélyt lehet adni – ez lehet egyszeri alkalom kérésre, előre megadott és megbeszélt alkalom, vagy rendszeresen visszatérő időpont. És persze ezt a világon bárhonnan intézhetjük, hiszen a zár az otthoni wifihez csatlakozik.

A zár érzékeny az érintésre, így ha jogosulatlan személy kezdi piszkálni, máris értesítést tud küldeni az ott lakók mobiljára. A hozzá tartozó elem 1 évig bírja, a mobilokra értesítés érkezik, ha lassan le kell cserélni.

A minimalista, mégis okos zárat ezen az oldalon 200 dollárért (kb. 56 ezer forint) lehet előrendelni.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!