szerző:
hvg.hu

Egy holland cég összegyűjtötte a Wikipédián szereplő összes csatát és fegyveres konfliktust. A térkép egyrészt érdekességként is nézegethető, másrészt a történelem oktatását is segítheti.

Érdekes projektbe fogott nemrég a kutatással és fejlesztéssel foglalkozó holland LAB1100 nevű cég. A programozók egy interaktív térképet készítettek, amin az utóbbi 4500 év összes olyan csatája szerepel, ami a Wikipédián is megtalálható. A Telegraph beszámolója szerint ehhez a Wikidata és a DBpedia adatbázisát használták fel, amiben már kivonatolva szerepelt az összes háborúval és katonai konfliktussal kapcsolatos információ.

©

A Geography of Violence nevű oldalon a görgetősáv segítségével beállíthatjuk, hogy milyen intervallumot mutasson a térkép. A csatákra ugyanakkor a View Selection gombra kattintva is rákereshetünk. A kereső ugyan angol nyelvű, de a magyar helyszíneket – például Mohács – a magyar írásmód szerint találhatjuk meg.

A fejlesztők szerint a térkép még közel sem teljes, hiszen azon nem szerepel a világ összes csatája, ugyanakkor már így is 12 703 darab szerepel rajta. Ez jó alapot ad arra, hogy a jövőben akár oktatási eszköz váljon a fejlesztésből.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!