szerző:
hvg.hu

Hatékonyabban és jóval kevesebbet stresszelve tudtak dolgozni egy cégnél azok, akik egy hétre kipróbálták az e-mail nélküli munkavégzést.

Az e-mail meghatározó eleme a munkavégzésnek, nélküle manapság nem is lehetne dolgozni - gondoljuk mi, de ezt a felfogást akár meg is változtathatja egy amerikai kutatás. Egy kalifornia cégben ugyanis 13 embert arra kértek, hogy egy hétig ne e-mailezzenek a munkahelyen. Mindenféle beosztású embereket kértek erre, vezetőket is.

Alaposan szemügyre vették őket: monitorozták a pulzusukat, egy szenzor mellett személyes jelenléttel is figyelték, hogy milyen gyakran szakítják meg munkafolyamataikat, milyen típusú szüneteket iktatnak be. A számítógépeikre olyan programot telepítettek, amely mérte, hogy milyen oldalakat és mennyi ideig látogatnak. Mindent tudtak tehát az illetők munkavégzéséről, majd a kísérletet követően rendszerezték az eredményeket illetve beszéltek a résztvevőkkel a tapasztalatokról.

A beszámolók és a szenzoros vizsgálatok szerint is kevésbé volt stresszes az e-mailt hanyagolók munkája, csökkent a pulzusszámuk és több mindent tudtak személyesen megbeszélni munkatársaikkal. A korábban tapasztaltnál sokkal többször fordult elő, hogy egyszerre egy feladattal foglalkoztak, ami véleményük szerint hatékonyabbá is tette őket.

Ez mind szép és jó, de mi a helyzet azzal a nappal, amikor egy hét után találkoztak a felhalmozott e-mailekkel? Nos, itt is jelentkezett a kevésbé stresszes munka jelensége, ugyanis ekkor jöttek rá a kutatás résztvevői, hogy sokkal több teljesen felesleges e-mailt kapnak, mint gondolták volna.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!