szerző:
hvg.hu

Megérkeztek a gyártókhoz az új Intel-processzorok, úgyhogy most már rajtuk a sor. Még az év vége előtt jöhetnek az új chippel hajtott készülékek.

Az Intel második negyedéves pénzügyi beszámolójával párhuzamosan erősítették meg a hírt: a cég már szállítja a 7. generációs Intel Core processzorait (Kaby lake a kódnevük) a gyártókhoz, ami azt jelenti, hogy még az idén piacra kerülhetnek az első, ilyen chippel dolgozó tabletek és komputerek.

A 64 bites Kaby Lake-ek (mert több változat is lesz belőlük) natívan támogatják az USB 3.1-et, a HDCP 2-2-t, a Thunderbolt 3-at. Ugyanazzal a 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek, mint az előző Skylake és Broadwell processzorok. Ez is egyik jele annak, amit már korábban is tudtunk, hogy az Intel szakít 2007 óta létező tick-tock stratégiájával, ami amúgy is csak kommunikáció szinten működött az utóbbi időben. Ez a stratégia egyébként azt jelentette, hogy a tick fázisban a gyártástechnológián, a tockban az architektúrán módosított picit, így minden új Intel-chip arra a technológiára épült, amelyet az előző generáció megalapozott.

©

De míg az előző Skylake volt a „tock”, a Kaby Lake nem lesz „tick”, mert ugyanazzal a gyártástechnológiával készül, mint az elődje. Az Intel ezúttal a Skylake-re építve inkább a nagyobb sebességre és az új funkciókra, semmint a méretcsökkentésre koncentrál, azaz a Kaby Lake egy „optimalizált” változat lesz.

Ha a gyártók hasonlóan integrálják az új processzort, mint az eddig történt, akkor az első, ilyen processzorral dolgozó készülékekre még az ünnepek előtt lehet számítani, a többi 2017 első hónapjaiban jelenhet meg. A 2017-ben debütáló Cannonlake viszont valószínűleg már 10 nm-es gyártástechnológiával készül.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!