szerző:
hvg.hu

Nemrég hozta forgalomba a Bank of England a szigetország új 5 fontos bankjegyét. A pénz nem kinézetében, anyagában változott sokat: polimerből készült, így az erős szerkezetének köszönhetően sokkal nehezebben megy tönkre, mint a korábbi bankók. De mégsem emiatt lett a briteknél sztár az új 5 fontos, a bankjegynek ugyanis van egy különleges tulajdonsága is.

A Michael Ridge a YouTube-ra töltötte fel azt a videót, ami szerint a papír-polimer pénz arra is tökéletesen alkalmas, hogy segítségével megszólaltassunk egy 7"-os hanglemezt. A pénz funkcionál tűként, amihez ha egy mikrofon-erősítő párost csiptetnek, máris indul a nóta. A demonstrációhoz a lehető legstílususabb zenét választották.

A Bank of England hivatalos közleménye szerint az új bankjegynek azért választották ezt az alapanyagot, mert az előzőhöz képest akár 5 évvel tovább is használható, mielőtt ki kellene vonni a forgalomból.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!