szerző:
hvg.hu

Van gyár, melyet már elért a pénteken indult globális kibertámadás, máshol elővigyázatosságból kapcsolták le a számítógépeket és állították le a termelést.

Számos európai gyárában állította le a termelést a Renault a hétvégét végigtomboló WannaCry zsarolóvírus miatt – mondta az Automotive Newsnak a francia vállalat szóvivője. A vállalat hivatalos közlése szerint náluk megelőző intézkedésekről van szó. A szóvivő példának említette az észak-nyugat Franciaországban lévő Sandouville-ben lévő gyárat, de nem volt hajlandó elárulni, hogy a "számos" európai üzem pontosan mit jelent – ez nem tűnik túl jó jelnek.

A másik nagy francai autógyártó, a Peugeot, a Citroën és az Opel mögött álló PSA Groupe üzemeiben egyelőre zavartalanul folynak a munkálatok.

A Nissannál viszont olyannyira nem zavartalan az élet, hogy az észak-kelet angiliai Sunderlandben lévő gyárukba még péntek éjjel bejutott a vírus. A 7000 főt foglalkoztató gyárban felfüggesztették a munkát.

Miközben a vállalatok arra számítanak, hogy hétfőn a legtöbb gyárat újranyithatják, a biztonsági szakértők félnek a munkahét indításától: hétfőn még nagyobb erővel szabadulhat el a vírus.

Követjük a fejleményeket. Ha tudni szeretne a legfrissebb infókról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.